„Mi-e frică de firmele primăriilor, iar această criză nu ne va ajuta. De tendinţa de renaţionalizare a serviciilor municipale. De câţiva ani, primăriile au o tendinţă de a nu mai face licitaţii, de a selecta operatori prin licitaţie, ci de a-şi crea propriile lor companii. Exemplu faimos, firmele de la Primăria Municipiului Bucureşti. Într-un fel mi-e frică, nu vom mai avea piaţă, nu mai avem concurenţă, o să avem nişte servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurenţiale s-ar putea să devină nişte monopoluri leneşe şi scumpe. Pe de altă parte, îi înţeleg şi pe primari când au exemple de un operator privat care se comportă ca în Sectorul 1. Ce încredere să aibă primarul să zică da, am un contract, operez în baza contractului?”, a afirmat Chiriţoiu, la Digi24.
În ceea ce priveşte conflictul dintre primăria Sectorului 1 şi operatorul de salubritate, şeful Consiliului Concurenţei a explicat că problema trebuie rezolvată în instanţă, nefiind una de concurenţă. Acesta a arătat că este vorba despre un monopol rezultat din lege care spune că pe o suprafaţă, un sector, este un singur operator care se ocupă de colectarea deşeurilor municipale ca să nu apară dubii cine trebuie să gestioneze cantitatea de gunoi.
El a amintit, în context, că Legea contractelor a fost îmbunătăţită, durata contractelor a fost redusă la 5 ani şi numai în condiţii excepţionale, dacă este vorba de investiţii foarte mari care trebuie recuperate, atunci se poate încheia un contract pe o durată mai mare.
Pe de altă parte, Chiriţoiu consideră că autoritatea care se ocupă de servicii comunale, ANRSC, ar trebui să ofere modele de contracte.