15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCentrul de greutate, pe declararea veniturilor persoanelor fizice

Centrul de greutate, pe declararea veniturilor persoanelor fizice

Responsabilitatea fiscală se mută de la Fisc, la contribuabil. Prelungirea termenului de raportare și plată de la 15 martie la 25 mai trebuie tratată cu prudență și rigoare.

Declaraţia poate fi completată în format fizic, dar şi în .pdf inteligent, în contul de SPV, ori pe portalul e-guvernare.ro, cu semnătura electronică autorizată.

Prin Ordinul 2.098, publicat în vara lui 2019, autoritățile au majorat și limitele plafoanelor pentru care se pot institui popriri ale conturilor bancare, pentru somații de plată la obligații fiscale restante (între 100 de lei şi 2.000 de lei), astfel că și neplăcerile cu blocarea conturilor s-au mai micşorat.

„Vigilența autorităților fiscale se va concentra, în viitorul apropiat, pe creșterea numărului de acțiuni de control și verificări la persoanele fizice contribuabili.” Corina Mîndoiu, EY

Persoanele fizice vizate trebuie să fie și mai prudente, de acum înainte, și să acționeze preventiv, în conformitate cu prevederile fiscale, pentru că responsabilitatea fiscală se mută de la organul fiscal, la contribuabil.

Acestea trebuie să aleagă cu atenție tipurile și sursele de venit, modul de calcul și determinarea impozitului și, totodată, să determine dacă nu cumva datorează și CASS.

Interacțiunea directă cu inspectorii ANAF devine mult mai redusă ca în trecut. Aceasta înseamnă că devine mai important să fim mai riguroși: în majoritatea etapelor procedurale, responsabilitatea aparține contribuabililor.

Astfel, apetitul pentru autoeducare fiscală ar trebui să crească, implicit să deprindem obiceiul de a ne informa mult mai des şi bine.

 

Din oficiu

Vigilența autorităților fiscale se va concentra, în viitorul apropiat, pe creșterea numărului de acțiuni de control și verificări la contribuabilii persoane fizice. Nu calculezi bine, te calculează ei.

Autoritățile au făcut un prim pas de natură legislativă. Pe 6 noiembrie anul trecut, prin Ordinul 2.862, organul fiscal competent va putea să evalueze obligațiile fiscale ale persoanei fizice și să instituie, din oficiu, la cine nu depune declarația anuală de impunere, impozitul pe venitul net anual impozabil sau impozitul anual datorat, pe fiecare sursă și pe fiecare categorie de venit.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă