„Va fi o situație fără precedent. Prețurile alimentelor nu vor crește cu 5-10%, ci cu procente la care acum nici nu ne putem gândi. Nu numai că legumele vor fi mult mai scumpe, dar multe vor lipsi de pe piață, pentru că cererea va fi foarte mare în toate țările, iar marfa insuficientă. E greu să împarți un pai la trei măgari“, ne-a declarat Tudor Dorobanțu, secretar general al Federației Sindicatelor din Agricultură TERRA. El a adăugat că România depinde total de importurile de legume și fructe în sezonul rece și va plăti mult mai scump importurile, indiferent de unde vor fi făcute. „Cererea ridicată va majora și prețurile produselor din Turcia și Orientul Apropiat. Indiferent de unde vor fi furnizorii, marfa va fi mult mai scumpă“, a spus Dorobanțu.
Culturile de leguminoase, distruse până la 50%
Seceta extremă care a lovit centrul și vestul Europei în această vară, precum și inundațiile din sud-estul continentului au determinat cea mai gravă criză a legumelor din ultimii 40 de ani, potrivit Asociației Europene a procesatorilor de fructe și legume (PROFEL).
„Din cauza vremii foarte calde și uscate înregistrată pe tot parcursul lunii iulie în majoritatea părților continentului, culturile de legume au fost foarte afectate, iar randamentele culturilor au scăzut brusc. Pentru producătorii de legume și pentru procesatori, situația de azi este cea mai gravă din ultimii 40 de ani“, au afirmat reprezentanții PROFEL, citați de Euractiv.com. Potrivit sursei citate, țările UE cele mai afectate de secetă sunt Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Ungaria și Polonia.
Asociația a anunțat că sectorul legumelor congelate și conservate este cel mai afectat, întrucât pierderile din teren au dus la livrări reduse și neregulate de legume proaspete către fabricile de prelucrare. Acest fapt a dus la creșterea costurilor de producție și la reducerea volumului produselor prelucrate.
Și România, care s-a confruntat cu inundații grave în primele două luni de vară, când a plouat aproape continuu, va simți impactul crizei de legume din vestul Europei, începând din toamnă. Prețurile produselor proaspete, dar și a celor congelate sau a conservelor vor crește simțitor, având în vedere că cele mai multe importuri de legume și fructe se fac din Olanda și Ungaria, ambele afectate de vremea extremă din această vară.
Nu s-au putut face însămânțări din cauza secetei
Potrivit PROFEL, 2018 este al treilea an succesiv în care sectorul legumicol se confruntă cu probleme grave legate de vreme. Cele mai afectate sunt culturile de mazăre și fasole, la care pierderile sunt cuprinse între 20% și 50%.
„În anumite regiuni de producție din sudul Europei, prima recoltă de fasole a fost, de asemenea, afectată de furtuni puternice (inundații și grindină). La ceapă se înregistrează pierderi între 15 și 50%. Și culturile de dovlecei și spanac sunt afectate. În multe regiuni, însămânțarea la culturile de spanac, fasole sau conopidă au fost imposibile din cauza secetei“, a precizat PROFEL. În Țările de Jos, seceta a uscat râuri și a distrus culturi, în special cele de porumb și cartofi. Fermierii lucrează noaptea pentru a salva tot ce pot și pentru a iriga cât mai mult posibil. Ca o consecință, în acest an cartofii vor fi mult mai mici decât dimensiunea normală, au avertizat producătorii. Soiurile grizzly au fost distruse în Europa de Nord, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
CE acordă ajutor temporar agricultorilor afectați de secetă
Seceta extremă a provocat îngrijorare la Bruxelles, unde Comisia Europeană (CE) a decis să ia măsuri pentru a ajuta fermierii să facă față secetei extreme. Astfel, având în vedere situația gravă cu care se confruntă fermierii europeni loviți de secetă, CE a decis să asiste statele membre afectate prin derogare de la cerințele de ecologizare și prin acordarea, în avans, de plăți directe și pentru dezvoltare rurală.
Măsura a fost criticată de Greenpeace, care a declarat că, prin derogarea de la cerințele de ecologizare ale Politicii Agricole Comune (PAC), UE încurajează agricultura intensivă care, în sine, este unul dintre motivele secetei actuale. „Rezervele de apă sunt deja supuse unor presiuni extreme din cauza producției intensive de carne și a produselor lactate și a agriculturii industriale grele cu pesticide care reduce diversitatea culturilor. Atâta timp cât guvernele și UE refuză să susțină metode agricole durabile care nu agravează schimbările climatice și sunt mai rezistente la efectele lor, această criză va fi noua normă“, a declarat Christiane Huxdorff, activistă pentru agricultură europeană a Greenpeace.
Potrivit Executivului UE, fermierii vor putea să primească plățile directe și de dezvoltare rurală în avans și li se va acorda mai multă flexibilitate pentru utilizarea terenurilor care în mod normal nu ar fi folosite pentru producție. Este vorba despre diversificarea culturilor și utilizarea unor zone de interes ecologic, pentru a-și putea hrăni animalele.
Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile climatice prelungite și a declarat că a contactat mai mulți miniștri ai UE, ale căror țări au fost afectate. „PAC oferă deja o plasă de siguranță fermierilor care trebuie să facă față unor evenimente imprevizibile. Încurajez toate statele membre să analizeze toate acțiunile și măsurile posibile prevăzute în legislația noastră“, a subliniat oficialul european.
Observatorul european al secetei a avertizat luna trecută că o perioadă relativ scurtă, dar intensă, de vreme foarte caldă și uscată s-a manifestat în Europa Centrală și de Nord în luna mai 2018. În afară de pericolele de incendiu și de perturbare a volumului de apă din sol, această vreme extremă a afectat producția agricolă, în special cerealele și fânul. A urmat apoi cea mai mare secetă din ultimele decenii, care a cauzat valuri neobișnuite de căldură în întreaga Europă, din Suedia în Portugalia, unde s-a înregistrat un nivel-record de temperatură, de 45 grade Celsius.