11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieBNR - Avuția netă a populației la un nivel istoric

BNR – Avuția netă a populației la un nivel istoric

La finalul anului 2019, avuţia netă a populaţiei ajunsese la un maxim de 2.157,6 mld. lei.

Activele imobiliare continuă să înregistreze o pondere majoritară (76%), pe fondul ratei ridicate de deţinere a imobilelor (95,8%, conform Eurostat).

La finalul anului 2019, avuţia netă a populaţiei ajunsese la un maxim de 2.157,6 mld. lei (circa 450 mld. euro), depăşind în premieră nivelul din 2008.

Încă din 2018, avuţia netă a ro­mâ­nilor a depăşit pragul de 2.000 mld. lei pentru ca în 2019 să ajungă la vârful istoric după o creştere de circa 7%.

BNR a remarcat că situaţia financiară a populaţiei s-a situat pe un trend crescător în ultimii ani, percepţia privind capacitatea de economisire intrând în teritoriul pozitiv în anul 2019.

Această dinamică a fost susţinută, de la începutul anului 2019, şi de măsurile BNR cu privire la limitarea gradului maxim de îndatorare în accesarea de împrumuturi de la instituţiile de credit.

Un alt element care a contribuit la creşterea capacităţii populaţiei de a face faţă unor condiţii nefavorabile a fost consolidarea avuţiei nete, atât pe palierul deţinerilor de active imobiliare, dar mai ales pe cel de active financiare, categoria din urmă conferind un grad de lichiditate mai ridicat în contextul necesităţii acoperirii unor situaţii neprevăzute, potrivit Mediafax.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă