21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBeretta vrea să asambleze armament la Plopeni

Beretta vrea să asambleze armament la Plopeni

 
Italienii de la Beretta vor să aducă reperele la Plopeni, unde să fie asamblate. Ei promit că, într-o fază ulterioară, vor produce 30% din elemente în România, au precizat sursele noastre.

Întrebaţi în legătură cu această posibilă investiţie, sindicaliştii din industria de apărare sunt destul de sceptici, întrucât, spun ei, oricât de bine intenţionat ar fi noul ministru al economiei, Niculae Bădălău, mandatul său ar putea fi prea scurt pentru a avea timp să facă ceva concret. “În ultimii ani, durata medie a unui mandat de ministru al Economiei este de 4 luni. Nici măcar un studiu de fezabilitate nu se poate face în 4 luni. Am mai văzut filmul ăsta, doar că acum protagoniştii sunt Beretta şi Bădălău”, ne-a declarat Ioan Neagu, vicepreşedinte Cartel Alfa.

El ne-a confirmat că au fost discuţii despre această posibilă investiţie în cadrul întâlnirii de joia trecută dintre sindicatele din industria de apărare şi noul ministru al Economiei.

Întrebat despre locaţia aleasă de italieni pentru investiţie, Ioan Neagu consideră că această opţiune este discutabilă, având în vedere că Uzina Plopeni nu a fabricat niciodată armament de infanterie, ci doar muniţie: „Este greşit. A fost ales Plopeniul, probabil din interese ascunse, iar uzina Cugir, specializată în acest tip de armament, este lăsată pe dinafară”.

Pe de altă parte, Constantin Bucuroiu, lider al Sindicatului UM Moreni, este mai optimist. El crede că Beretta a ales Prahova pentru că acest judeţ a devenit principalul pol de atracţie din sudul ţării pentru investitorii străini. Locaţia este aproape de Capitală şi dispune de o infrastructură bună, comparativ cu alte zone. „Nimănui nu ar trebui să-i fie frică de faptul că italienii ar putea investi la Plopeni, ci ar trebui să se teamă că negocierile ar putea eşua” spune liderul de sindicat. În opinia sa, dacă totul va merge conform planului, primele repere Beretta ar putea fi asamblate la Plopeni anul viitor.

„Ministrul Bădălău este optimist cu privire la faptul că Beretta va veni în România şi că va aduce la Plopeni linii tehnologice de unde vor ieşi produse de înaltă calitate. E încă în discuţie dacă Beretta va începe aici integrarea reperelor sau chiar execuţia lor”, ne-a precizat liderul de sindicat. El a adăugat că la întâlnirea cu ministrul, care a durat circa 4 ore, au participat reprezentanţi ai sindicatelor din industria de apărare terestră şi din aviaţie.

 

Şi Adrian Năstase a vrut să aducă Beretta în România

Dacă Beretta va investi la Plopeni, Guvernul Dăncilă va reuşi ceea ce nu a reuşit Guvernul Năstase în mandatul său, respectiv să aducă în România cea mai veche companie producătoare de armament din lume (Beretta a fost fondată în anul 1524). Adrian Năstase a negociat în 2001 cu italienii de la Beretta pentru ca aceştia să deschidă una sau mai multe linii de asamblare de armament în România, însă discuţiile nu s-au concretizat. Fostul premier nu a dezvăluit niciodată motivele pentru care italienii au renunţat să vină în România.

Noul ministrul Niculae Bădălău este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Adrian Năstase şi un critic mai mult sau mai puţin pe faţă al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Ca şi în cazul Ecaterinei Andronescu, s-a speculat pe tema faptului că numirea lui Bădălău în Cabinetul Dăncilă a fost o metodă de a i se închide gura.

Dorinţa noului şef de la Economie de a aduce Beretta la Plopeni se poate explica, aşadar, şi prin prisma relaţiei apropiate dintre acesta şi fostul premier Năstase, care este şi sfătuitorul său.

Pe de altă parte, Bădălău are o poveste personală legată de armele fabricate de Beretta. În urmă cu doar câteva săptămâni, hoţii i-au spart casa din Bolintin Vale, ocazie cu care i-au furat şi un pistol Beretta cu încărcătorul de 16 cartuşe, pe care politicianul le păstra într-un sertar, şi nu într-un spaţiu securizat, aşa cum prevede legea. Actualul ministru, pe atunci senator PSD de Giurgiu, a fost amendat cu 5.000 lei pentru această neglijenţă şi a pierdut dreptul de a deţine o armă timp de 5 ani. Pistolul n-a fost găsit nici până astăzi. În schimb, Bădălău tocmai a contestat în instanţă amenda primită şi ridicarea dreptului de port-armă, considerându-se nevinovat.

 

Promisiuni de salvare a industriei de apărare

Noul ministru al Economiei a declarat la întâlnirea de joi cu sindicatele că industria de apărare trebuie să fie principalul beneficiar al alocărilor bugetare pentru dezvoltarea şi consolidarea siguranţei naţionale. „Îmi doresc o industrie naţională de apărare puternică. Pentru mine, acest sector industrial este deosebit de important atât din punct de vedere economic, cât şi din perspectiva siguranţei naţionale”, a declarat Niculae Bădălău. El le-a promis sindicaliştilor că va propune, împreună cu alţi miniştri implicaţi pe această zonă, o strategie de susţinere şi dezvoltare a industriei de apărare. Oficialul s-a declarat nemulţumit de faptul că, în ultimii aproape 30 de ani, industria de apărare a fost orientată doar spre privatizare, ceea ce s-a dovedit greşit. Însă, potrivit sindicaliştilor, aproape nimic nu s-a privatizat în ultimii 29 de ani. „Acum vreo 15 ani au început să fie scoase la vânzare unele unităţi de producţie precum Orăştie sau Filiaşi, dar fără rezultat”, spune Constantin Bucuroiu. El a precizat că la întâlnirea cu noul ministru au fost puse pe tapet toate problemele importante din industrie, pornind de la faptul că doar 3,7% din achiziţiile Armatei Române sunt din industria autohtonă. „Am discutat despre necesarul de investiţii în uzinele pe care le avem, care, din lipsa banilor, au rămas la nivelul anilor 60-70, precum şi despre salarizare. I-am explicat domnului ministru că nici un specialist nu va veni să lucreze în Cercetare/Dezvoltare pe această zonă atât timp cât este plătit cu salariul minim pe economie. Am constatat că, spre deosebire de predecesorul său, actualul ministru cunoaşte bine problemele din acest sector”, a conchis Bucuroiu.    

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă