7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriPrețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou maxim istoric.

Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari pe 13 februarie 2024 la aproape 2.400 de dolari pe 12 aprilie 2024. Aceasta este una dintre cele mai pronunțate creșteri ale prețului metalului galben. Însă, potrivit experților grupului Tavex, cu activitate în segmentul aurului de investiții, este foarte probabil ca această creștere să continue.

„Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimele săptămâni a agitat lumea financiară. Deși prețul aurului atinge niveluri record, de 2.400 de dolari pe uncie troy, nu depășește cu adevărat valorile anterioare. De cele mai multe ori, ne uităm la prețul internațional al aurului, fără a lua în calcul inflația. Dacă ajustăm prețul aurului la inflație, prețul actual de 2.400 de dolari mai are doar puțin până la nivelul de 2.467 de dolari atins în august 2020. Valoarea actuală este chiar mai mică decât maximul istoric atins în anii ’80 – peste 2.600 de dolari, ajustat la inflație”, a explicat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Tendința prețului aurului este de a se situa în intervalul 2.400 – 2.600 de dolari dar este posibil să vedem creșteri și dincolo de acest interval, sunt de părere experții Tavex. Există și date conform cărora băncile centrale ale țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Republica Sud-Africană) cumpără aur într-un ritm intens.

Prețul aurului este corelat cu puterea de cumpărare a banilor, cu dobânzile reale, și, astfel, cu politica monetară. O mare influență o are politica Rezervei Federale – banca centrală a SUA (Fed).

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă