11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriMircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, recomandă întărirea parteneriatului România -...

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, recomandă întărirea parteneriatului România – Germania

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, recomandă ca România și Germania să formeze un nou parteneriat economic, intensificat.

Geoană a transmis acest mesaj într-o dezbatere cu titlul „Schimbări geopolitice în sud-estul Europei – semnificația pentru afaceri”, organizată de AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană).

Mircea Geoană a remarcat, in discursul sustinut în fata membrilor AHK, că noțiunea germană de „Zeitenwende” (moment al schimbării) este cât se poate de actuală și în România. „Modelul economic al României bazat pe forță de muncă ieftină, cu valoare adăugată relativ mică tinde să fie depășit”, a subliniat Geoană. El a amintit, în acest context, o declarație a cancelarului german Olaf Scholz, potrivit căreia centrul de greutate al Europei se mută către est. „Acest lucru este o realitate. Întrebarea este dacă această schimbare se poate translata și la nivel de creștere economică. Pornind de la motto-ul AHK – Partenerul dumneavoastră pentru afaceri de succes, ne gândim dacă nu cumva a venit clipa ca și în România să avem un echivalent al Mittelstand-ului german (IMM—uri), să ne îndreptăm  către principalul aliat și să facem împreună un Bruderschaft (frăție) pe stil nou”, a argumentat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO s-a declarat un prieten al comunității de business româno-germană, pe care o consideră „un partener indispensabil pentru Romania”. „Dacă ar fi să propun ceva, aș merge către o privilegiere energică, cu stimulente fiscale, pentru parteneriate pe tot ce înseamnă cercetare – dezvoltare, inovare și IT. Nu sunt pentru schimbarea regulilor în timpul jocului, nu poți să schimbi de trei ori pe an cadrul fiscal. Nu se poate face business când ai un mediu economic și fiscal impredictibil”, a avertizat Geoană.

La rândul său, președintele AHK România, Andreas Lier, a vorbit despre situația din regiunea geografică a României: „Companiile care investesc în regiune și în România se confruntă cu provocări complexe, dar și cu oportunități. Sunt îngrijorări legate de securitate, inclusiv cea energetică, există o volatilitatea a prețurilor la energie, dar lanțurilor de aprovizionare sunt reziliente, sunt multe proiecte noi. România joacă un rol important în atenuarea acestor provocări și în creare de oportunități”.

Volker Raffel, CEO al E.ON a explicat că România are toate resursele necesare generării de electricitate, dar că, dacă dorește să devină un hub energetic, trebuie să liberalizeze piața și să se deschidă către piața europeană de energie: „O mare greșeală strategică ar fi să nu se investească în rețelele de distribuție, investiții necesare pentru încorporarea energiei provenite din surse regenerabile. Având în vedere că pe viitor consumul de energie va fi tot mai mare, Europa are nevoie de toate sursele de energie, inclusiv de gaz și nucleare, pentru a fi independentă din acest punct de vedere“.

Schimbările geopolitice și războiul din Ucraina au determinat state ca Germania să se orienteze spre Europa Centrală și de Est. „Am înțeles că trebuie să ne concentrăm pe alte regiuni, să căutăm parteneri pe care să ne putem baza, cum ar fi România. Sunt atât de multe provocări cărora le putem face față doar împreună”, a afirmat Christian Plate, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la București.

Despre România se afirmă că are oportunități mari de dezvoltare, datorită geografiei și contextului geopolitic, dar și faptului că deține un mix energetic diversificat și suficient pentru a atrage industrii mari consumatoare de energie din alte țări.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lockheed Martin colaborează cu o companie de la noi pentru producția de baterii în România cu bani din PNRR

Gigantul american Lockheed Martin urmează să semneze un acord de intenție cu compania românească Sinteza SA, pentru dezvoltarea unui proiect de producție de baterii...

Ianis Hagi ar putea rămâne la Rangers! Philippe Clement, aproape de demitere

Antrenorul belgian Philippe Clement este în pericol să fie demis de la Rangers, după un început dezamăgitor de sezon, iar acest scenariu ar putea...

Nicolae Ciucă: Dacă Rusia ar avea trupe pe teritoriul Republicii Moldova, atunci ar fi vorba de România, nu doar de Republica Moldova

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, ce ar face, în calitate de președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă