27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCe trebuie să știi despre predarea unui leasing auto?

Ce trebuie să știi despre predarea unui leasing auto?

Ai achiziționat autoturisme prin leasing financiar, dar acum vrei să renunți la contract? Cea mai întâlnită variantă este predarea către o altă companie care va achita ratele de leasing în continuare, beneficiind totodată și de mașinile contractate.

Deși ți-ai făcut o serie de calcule înainte de a apela la un leasing auto, se poate întâmpla ca pe perioada contractuală să ajungi în imposibilitatea de a achita ratele. În alte situații, din diferite motive, companiile doresc să-și schimbe autoturismele, însă nu mai vor să aștepte expirarea contractului de leasing. În aceste contexte, există varianta predării leasingului auto către o altă companie. Procesul se intermediază într-un contract de novație, ce trebuie semnat de trei părți: compania de leasing, cedantul (firma care cedează contractul) și cesionarul (societatea care preia leasingul auto).

Opțiunea poate fi una avantajoasă dacă dorești să renunți la contract, însă trebuie să cunoști și dezavantajele ei.

Avantajele predării contractului de leasing auto

Principalul avantaj constă în faptul că nu va mai trebui să achiți ratele de leasing, dar nici asigurarea CASCO. Mai mult, vei scăpa de cheltuielile necesare pentru întreținerea mașinii.

La predarea contractului, poți obține și o anumită sumă de bani pentru autoturism. Acest lucru depinde de următorii factori:

  • Negocierea ta cu cesionarul;
  • Sumele plătite conform contractului până în momentul cesiunii și plătibile de către cesionar conform scadentarului de plăți după momentul cesiunii;
  • Starea în care se află mașina în momentul predării.

Dezavantajele predării contractului de leasing auto

Există posibilitatea de a suferi pierderi financiare cauzate de deprecierea bunului. Aceasta se va vedea în diferența dintre valoarea tranzacționată cu cesionarul și prețul din piață al mașinii.

Este important de menționat faptul că la predarea contractului de leasing auto, vei achita o taxă sub forma unui comision de analiză. Suma va fi stabilită de societatea de leasing, care ulterior va evalua capacitatea de plată a cesionarului.

Mai mult, vei avea obligația de a achita la zi toate facturile aferente contractului de leasing auto.

Care sunt pașii predării contractului de leasing auto?

Vrei să predai contractul de leasing auto? Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găsești un cesionar, adică o persoană care să dorească să preia atât obligațiile contractuale, cât și bunul solicitat de tine.

Predarea se va face prin intermediul societății de leasing. Aceasta va evalua noul client (cesionarul) și va stabili dacă acesta îndeplinește toate condițiile financiare necesare pentru achitarea ratelor deja stabilite.

Dacă răspunsul companiei de leasing este unul pozitiv, aceasta va solicita o taxă de novație a contractului, iar apoi se va semna contractul de novație.

În situația în care compania de leasing financiar consideră că cesionarul nu este eligibil, nu va accepta predarea contractului. În această situație, va fi nevoie să găsești o altă persoană căreia să-i predai leasingul auto. În concluzie, predarea unui contract de leasing auto poate fi o variantă avantajoasă atât pentru cedant, cât și pentru cesionar. Cedantul nu va mai avea obligația de a achita ratele lunare, iar cesionarul va intra în posesia autoturismului de care are nevoie. Înainte de a căuta o persoană căreia să-i predai contractul, asigură-te că te informezi corect în legătură cu toate termenele și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, pentru a nu prelungi prea mult acest proces.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă