16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieAvem grâu cât să ne ajungă tuturor, în ţară

Avem grâu cât să ne ajungă tuturor, în ţară

Avantajul cel mai mare al industriei alimentare româneşti este existenţa materiei prime, din care sunt produse alimentele. Aceasta e vizibil prin numărul de companii ce activează în producţia vegetală şi animalieră.

În prezent, veniturile sectorului agricol s-au apropiat de 40 de miliarde de lei, în creştere de la 30 de miliarde de lei, cât erau în anul 2015, cel mai slab an din ultimii cinci. Valoarea comercializată de companii reprezintă, în medie, 65% din valoarea de vânzare a produselor finite.

Aceasta spre deosebire de comerţ, unde existenţa mărfii e cel mai important element, în cazul producţiei, pe lângă materia primă. Aici, în preţul final al produsului, sunt cuprinse multe alte costuri cu pondere relevantă, precum salariile muncitorilor, existenţa unor linii de producţie a căror cost e vizibil prin amortizare, ori energia electrică necesară funcţionării.

„1,5 kg de materie primă grâu asigură 1 kg de produs finit făină, iar jumătate din preţul făinii este costul grâului din care e fabricată.” Adrian Dragomir, Termene.ro

“În comerţ, vorbim despre raportul preţ de achiziţie/preţ de vânzare. În producţie, discuţia pleacă de la raportul materie primă/produs finit, pentru care exemplificăm cu o moară de făină”, spune Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.

Astfel, 1,5 kg de materie primă grâu asigură 1 kg de produs finit făină. Preţul de achiziţie al grâului este de 1,20 – 1,50 lei, iar preţul făinii la ieşirea din fabrică este de 2,50 – 3 lei. Rezultă că jumătate din preţul făinii e costul grâului din care e fabricată.

„Putem deduce că materia primă vândută în România are potenţialul de a asigura funcţionalitatea industriei alimentare”, apreciază Dragomir.

 

Cei mai buni ani

În anii 2014 – 2018, necesarul de consum din România ar fi putut fi acoperit în proporţie de 100% de capacităţile de procesare interne, pe când în 2019 previziunile specialiştilor indică un grad de acoperire ce se apropie de 100%.

“Cei mai buni ani, din acest punct de vedere, au fost 2015 şi 2016, când capacitatea României a depăşit cu peste 10% consumul”, se notează în cercetare. 1/3 din veniturile comercianţilor din industria alimentară provin din bunuri nonalimentare.

Cele mai citite

pergolele sunt refugiul perfect pentru relaxare

Munca este mai mult decât o necesitate. Prezentă inevitabil în viața de zi cu zi,...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă