Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aurul, moneda preferată de refugiu, când mai atractivă, când mai puţin

Iar s-a scumpit metalul preţios. Maxim istoric în România, pe fondul evoluției pieței americane. Piața aurului este printre cele mai dinamice din acest an. Metalul prețios a reușit să se aprecieze cu aproximativ 15%, de la începutul anului.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2020 - 12:15

Nivelul ridicat de incertitudine a ultimelor luni care au trecut din acest an a reprezentat un context favorabil pentru aur, care reprezintă o alternativă pentru investitori, în momentele de criză. Modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa însă și în evoluția prețului metalului, care a fost agitată și în reprize, arată o analiză XTB România.

Tendința a fost remarcată și la sesiunea de luni, când prețul aurului a atins, în prima parte a zilei, cea mai mare cotaţie din octombrie 2012 (1766 de dolari).

Ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de cinci zile succesive de creștere. Inițial, aurul a beneficiat de creșterea cererii, ca urmare a poziției președintelui Fed, Jerome Powell.

Acesta a anunțat că redresarea economică s-ar putea extinde pe întregul an, iar rata șomajului și contracția economică din Q2 ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30.

Oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

Scenariul a readus în atenția investitorilor o perspectivă de revenire economică lentă, în care stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste.

„Şeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, explică Radu Puiu de la XTB.

 

Temeri evaporate

În a doua parte a sesiunii, au apărut informații legate de un posibil vaccin. Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice.

Aceasta a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că revenirea va fi mai scurtă, aşa că plasamentul de refugiu a devenit mai puţin atractiv.

În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor.

Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior. Acesta e contextul în care gramul de aur a marcat o valoare-record în România.

Comentarii

loading...