Gowind 2500 (Foto: Naval Group)

Armata Română va cumpăra nave de luptă de la o firmă din Franța

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a decis numele firmei de la care va cumpăra patru corvete multifuncționale, destinate Forțelor Navale ale României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.07.2019 - 19:58

Compania Romtehnica, subordonată Ministerului român al Apărării, a comunicat asocierii de firme Naval Group (Franța) - Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru livrarea a patru corvete multifuncționale.

Cele patru nave de luptă urmează a fi construite la Șantierul Naval Constanța, întrucât una dintre condițiile impuse de partea română era ca navele să fie construite într-un șantier naval din România - fie de la Marea Neagră, fie de la Dunărea maritimă. Acesta este motivul pentru care, la licitația organizată de Romtehnica, toate cele trei companii străine participante au venit în asociere cu firme românești sau au arătat că dețin deja șantiere navale în România.

Reprezentanții Naval Group propuseseră la licitație corvete multirol model Gowind 2500, iar acestea vor fi probabil configurate conform cerințelor specifice ale României. Potrivit unor surse citate de postul Realitatea TV, oferta declarată câștigătoare, a firmei Naval Group, a fost în valoare de circa 1,2 miliarde de euro.

Amintim că, la începutul anului 2019, șeful Departamentului pentru Armamente din MApN, secretarul de stat Andrei Ignat, anunțase că a sesizat Parchetul Militar cu privire la existența unor suspiciuni legate de organizarea licitației pentru corvete. Ulterior însă, Andrei Ignat a fost demis din funcția de secretar de stat.

Comentarii