22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieArmata Română va cumpăra nave de luptă de la o firmă din...

Armata Română va cumpăra nave de luptă de la o firmă din Franța

Compania Romtehnica, subordonată Ministerului român al Apărării, a comunicat asocierii de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru livrarea a patru corvete multifuncționale.

Cele patru nave de luptă urmează a fi construite la Șantierul Naval Constanța, întrucât una dintre condițiile impuse de partea română era ca navele să fie construite într-un șantier naval din România – fie de la Marea Neagră, fie de la Dunărea maritimă. Acesta este motivul pentru care, la licitația organizată de Romtehnica, toate cele trei companii străine participante au venit în asociere cu firme românești sau au arătat că dețin deja șantiere navale în România.

Reprezentanții Naval Group propuseseră la licitație corvete multirol model Gowind 2500, iar acestea vor fi probabil configurate conform cerințelor specifice ale României. Potrivit unor surse citate de postul Realitatea TV, oferta declarată câștigătoare, a firmei Naval Group, a fost în valoare de circa 1,2 miliarde de euro.

Amintim că, la începutul anului 2019, șeful Departamentului pentru Armamente din MApN, secretarul de stat Andrei Ignat, anunțase că a sesizat Parchetul Militar cu privire la existența unor suspiciuni legate de organizarea licitației pentru corvete. Ulterior însă, Andrei Ignat a fost demis din funcția de secretar de stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă