2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăCulturăZiua Culturii Naționale a unit cele două capitale românești, Chișinău și București

Ziua Culturii Naționale a unit cele două capitale românești, Chișinău și București

Duminică, 15 ianuarie, s-au împlinit 173 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, dată la care se serbează la București Ziua Culturii Naționale, iar la Chișinău Ziua Națională a Culturii.

Celebrarea Zilei Culturii Naționale, la Opera Națională București, a demonstrat că Mihai Eminescu nu a fost doar cel mai de seamă poet al națiunii române, ci și un înalt spirit patriotic, un vizionar remarcabil, care a „postulat” pentru eternitate că tot ce e românesc, de la Nistru până la Tisa, nu are cum să piară vreodată.


În remarcabilul spectacol, artiști de seamă, de pe ambele maluri ale Prutului, ca Diana Decuseară, Angela Ciobanu, Dan Melnic și Alexandru Pleșca, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe de o parte, sau Marius Bodochi, Lari Georgescu și Maia Morgenstern de la Teatrul Național ” I.L. Caragiale” din București, pe de altă parte, s-au identificat și s-au mândrit că sunt reprezentanți ai aceleiași inestimabile culturi-română.

Acest lucru arată că Unirea celor două state românești nu este o chestiune de alegere, spre exemplu ca la un referendum în care se decide soarta vreunei localități ce ar urma să fie reorganizată în vreun fel d.p.d.v. administrativ sau economic, ci este una din „chestiunile mari, acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate și unde nu pot fi preţuri de tocmeală”, fiind trăire și destin.

Ba mai mult, unul din artiștii de la Chișinău a subliniat clar că ” noi, moldovenii, nu suntem altceva decât români”. Precizarea a venit și ca un aviz adresat celor care umblă cu gogorițe staliniste cum ar fi existența unei națiuni și a unei limbi moldovenești sau că ar fi două țări, și nu una singură, împărțită încă, din păcate, în două state românești.

ziua culturii naționale bucurești chișinău
Foto arhiva RL, 15 ianuarie 2023, Opera Națională București, Ziua Culturii Naționale

Prin serbarea la 15 ianuarie, a Zilei Culturii Naționale/ Ziua Națională a Culturii, atât la București, cât și la Chișinău se face un pas important spre aducerea Basarabiei, în Europa, alături de România, prin glasul elitelor culturale, de pe ambele maluri ale Prutului, prezente la București, dar și a celor politice care au organizat, participat și salutat această binemeritată manifestare.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, au fost prezenţi duminică seara la spectacolul dedicat Zilei Culturii Naţionale, desfăşurat la Opera Naţională Bucureşti.

„Va fi o seară mai specială, nu va fi o seară dedicată simfoniei, muzicii clasice. Va fi o seară dedicată muzicii frumoase de dincolo şi de dincoace de Prut. Nu ne-am dez-unit niciodată. Cultura română a fost aceeaşi, indiferent de cine şi când s-a jucat cu creionul pe o hartă, aşa că suntem împreună toţi cei care trăim în limba română. Sperăm ca la anul, dacă lucrurile se vor aşeza, să avem aici, cu ocazia acestei sărbători, şi oameni din Ucraina, şi români din Ucraina, şi români din Voivodina, din Timoc şi aşa mai departe”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la începutul evenimentului.

Spectacolul a fost susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga.

Artiştii prezenţi la evenimentul organizat de Ministerul Culturii au fost: Nicu Alifantis & Simphonicu, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Alexandru Pleşca, regizor fiind Petru Hadârcă.

Ziua Culturii Naționale a fost serbată cu fast nu numai la București și la Chișinău, dar și în alte orașe din România și străinătate

Totodată, la Ploiești, a fost organizat și transmis un mesaj similar cu cel de pe scena Operei Naționale din București:Cultura română este aerul care se respiră de secole pe ambele maluri ale Prutului.

La Muzeul Județean de Artă Ion Ionescu-Quintus, prahovenii au avut bucuria de a-i revedea pe doi dintre cetățenii de onoare ai Municipiului Ploiești, academicienii Georgeta Filitti și Valeriu Matei în cadrul unui eveniment cultural de înaltă ținută.
Istoric și cunoscut cercetător al culturii române, academicianul Georgeta Filitti este cea mai îndreptățită voce care abordează subiectul unei mari personalități: Regina Maria. În cadrul evenimentului, Acad. Georgeta Filitti a ținut o prelegere ce a captivat prin informațiile oferite cei peste 100 de participanți prezenți.

ziua culturii naționale bucurești chișinău
Foto Facebook Daniel Nicodim, 15 ianuarie 2023, Muzeul Județean de Artă Ion-Ionescu Quintus, Ploiești, Prahova

Doamna Academician Georgeta Filitti a lansat două volume dedicate celei de a doua regine a României, jurnalele Reginei Maria: : „Însemnări zilnice 1929” și „Însemnări zilnice 1930”
Iată ce scria Regina Maria în această zi, acum 93 de ani, pe data de 15 Ianuarie:
„Aparțin doar țării, gata să ajut, să susțin pe cei care lucrează cu un ideal cinstit în inimă. Sunt dispusă să-I ajut imediat, așa cum am făcut totdeauna (…) Sunt pentru ce este drept și corect. (…) O regină care nu simte și nu vorbește ca o regină este ca o scoarță de copac fără trunchiul viu din interior care îi dă viață și putere.”

Preotul dr. Claudiu Băzăvan de la Catedrala Eroilor din Ploiești, fondator şi director al publicaţiei de informare şi opinie ortodoxă „Conştiinţa” a oferit publicului un moment emoționant împreună cu un grup de tineri talentați. Aceștia au cântat „Cât trăim pe acest pământ” de Nicolae Dabija – scriitor, istoric literar și politician din Republica Moldova, membru onorific al Academiei Române.

Academicianul Valeriu Matei, poet, istoric, scriitor și om politic din Republica Moldova, membru al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române din 2011, este un susținător al lumii culturale prahovene, cetățean de onoare al municipiului Ploiești și al orașului Vălenii de Munte. Academicianul Valeriu Matei a oferit publicului prezent un recital din opera lui Mihai Eminescu, dedicat celor 173 de ani de la nașterea marelui poet.

ziua culturii naționale bucurești chișinău
Foto Facebook Daniel Nicodim, 15 ianuarie 2023, Muzeul Județean de Artă Ion-Ionescu Quintus, Ploiești, Prahova

De altfel, istoria ne-a arătat mereu că răspunsul la rezolvarea chestiunilor de ordin moral ale neamului românesc este misunea și treaba de zi cu zi a celor îndrituiți să conducă destinul națiunii noastre.


În acest moment, ca și în alte dăți, este rândul elitelor noastre să-și asume întreaga responsabilitate pentru faptele pe care generația noastră le va lăsa în urma ei.


La mulți ani cultura română, de pe ambele maluri ale Prutului! La mulți ani România!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă