10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăCulturăUn vas roman descoperit în estul Mării Mediterane, considerat cea mai mare...

Un vas roman descoperit în estul Mării Mediterane, considerat cea mai mare epavă

Ea a fost datată de arheologi 100 î.e.n. – 100 e.n. şi clasificată ca cea mai mare ambarcaţiune din această perioadă găsită în estul Mării Mediterane, potrivit CNN.

Epava are 35 de metri lungime şi ducea 6.000 de amfore. A fost găsită la o adâncime de 60 de metri, în timpul unui studiu întreprins de-a lungul coastei insulei Kefalonia, aflată în vestul Greciei, în Marea Ionică.

Studiul, finanţat printr-un program al Uniunii Europene, a fost făcut de reţeaua Oceanus de la Universitatea din Patras, folosindu-se tehnici de inteligenţă artificială.

Aceasta este a patra cea mai mare epavă din perioada romană găsită în Marea Mediterană şi are o „importanţă arheologică semnificativă”, potrivit lui George Ferentinos de la Universitatea din Patras, care a publicat informaţii despre descoperire împreună cu nouă colegi în Journal of Archeological Science.

„Cargo-ul cu amfore se află în stare bună şi epava are potenţialul de a livra multe informaţii despre rutele vaselor, comerţ, păstrarea amforelor şi construcţia navelor în perioada respectivă”.

Cele mai multe dintre vasele din acea vreme aveau o lungime pe jumătatea acestuia.

Ambarcaţiunea – a cărei reproducere se află în Ionian Aquarium din Lixouri (Kefalonia) – este al patrulea vas roman găsit în zonă.

Potrivit arheologilor, Fiskardo – port aflat în apropierea locului în care a fost descoperită şi singurul sat al insulei care nu a fost distrus în Al Doilea Război Mondial – era o oprire importantă în rutele comerciale romane. 

Ferentinos a declarat pentru CNN că extragerea epavei este „foarte dificilă şi costisitoare”. Astfel, cercetătorii au în plan să recupereze o amforă şi, folosind tehnicile ADN, să afle dacă a conţinut vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz. Apoi, vor căuta finanţare pentru a include epava într-un circuit de scufundări.

În timpul studiului realizat în 2013 şi 2014, în zonă au fost găsite şi trei epave „aproape intacte” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cele mai citite

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

Inundațiile din Brazilia au făcut 143 de morți. Guvernul anunță cheltuieli de urgență

Bilanțul victimelor ploilor abundente din statul brazilian Rio Grande do Sul a crescut la 143 de morți, a anunțat duminică organul guvernamental local de...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă