19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăCultură"Shoplifters", al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda, câştigă premiul Palme d'or

“Shoplifters”, al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda, câştigă premiul Palme d’or

Este primul premiu Palme d’or obţinut de un japonez după “The Eel”, al lui Shohei Imamura, în 1997. “Shoplifters” spune povestea unei familii care trăieşte din furturile din magazine şi care primeşte în sânul său o fetiţă maltratată.

Absent de la Festivalul de la Cannes de 27 de ani, americanul Spike Lee a fost încoronat sâmbătă cu Marele Premiu pentru “BlacKkKlansman”, un film pamflet în care regizorul din Brooklyn denunţă rasismul, extrema dreaptă dar şi politicile preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP.

Alternând timp de două ore între film poliţist clasic – povestea lui Ron Stallworth, un poliţist de culoare care a inflitrat organizaţia Ku Klux Klan în 1978 – şi film politic, ultimul film al lui Spike Lee se termină cu evenimentele de la Charlottesville, un oraş din Virginia zguduit de violenţele comise de un grup de extremă dreapta pe 12 august 2017. 

 

Regizorul polonez Pawel Pawlikowski a primit sâmbătă premiul pentru regie al Festivalului de la Cannes pentru “Cold War”, o poveste de dragoste tensionată în plin Război rece, turnat superb în alb şi negru, relatează AFP.

“Este pentru prima dată de multă vreme când un film polonez este premiat aici, la Cannes, deci este o veste bună pentru bătrâna noastră ţară. Şi veştile bune sunt rare”, a spus regizorul când şi-a ridicat premiul, decernat de juriul prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett.

Pawel Pawlikowski, de 60 de ani, a mai primit şi un premiu Oscar în 2015 pentru precedentul său film, “Ida”.

În “Cold War”, el spune povestea lui Zula (Joanna Kulig) şi Viktor (Tomasz Kot), care se întâlnesc în Polonia de după război.

 

Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă