3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialFaţa ascunsă a Americii. FOTOGRAFII din vechiul Sud

Faţa ascunsă a Americii. FOTOGRAFII din vechiul Sud

Într-un orăşel liniştit din inima vechiului Sud, statul Alabama, unde vara se perpelesc în lumină case, hambare şi câmpuri şi toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, un american pasionat de fotografie  imortalizează clădirile şi peisajele arse de soare.

„Îmi place să fotografiez structuri vechi, fie că e vorba de hambare, case, clădiri sau poduri. Reînvii amintiri vechi, pierdute în timp. Dispar atât de repede din lumea noastră”, povesteşte el, pentru România liberă. 

Steve Minor (56 de ani) s-a născut şi a trăit aproape toată viaţa în acelaşi loc: Sulligent, Alabama. Un loc unde, spune el, ai mult timp să te gândeşti şi stai în aer liber. Îşi câştigă traiul ca maşinist într-o fabrică, însă visează la ziua în care va putea trăi doar din pasiunea lui, fotografia. Sub lentilele aparatului său, clădirile vechi, hambarele cu acoperişuri roşii şi câmpurile muşcate de soare devin o parte din amintirile oamenilor.

„Aparatul de fotografiat schimbă felul în care priveşti lumea. Observi toate acele lucruri minunate pe lângă care treci zi de zi şi nu le vezi niciodată. Frumuseţea înseamnă şi un hambar care stă să se prăbuşească şi o floare sălbatică care creşte undeva în pădure. (Fotografia) rămâne şi o mărturie a lucrurilor care se schimbă atât de repede în zilele noastre”, explică Steve pentru România liberă.

A descoperit aparatul de fotografiat prin anii ’60, când mama lui i-a adus primul Kodak cu film. Avea opt-nouă ani. Le făcea poze oamenilor şi visa că, atunci când va fi mare, va fi fotograf. Dar timpul a trecut şi şi-a îngropat pasiunea în cotidian.

A redescoperit bucuria de a face fotografii în urmă cu şapte-opt ani în urmă şi mărturiseşte că, atunci când face poze, pierde noţiunea timpului. Şi-ar da slujba pe fotografie şi speră ca va putea, la un moment dat, să trăiască doar din arta sa.

„E foarte greu să te faci remarcat când sunt atâţia fotografi pe piaţă. Sper să particip la nişte expoziţii anul acesta şi să-mi văd munca expusă în galerii”, spune Steve.

„Îmi doresc ca oamenii să reacţioneze la fotografiile mele, să simtă bucuria sau tristeţea din ele şi să le revină în minte o veche amintire. Mi-ar plăcea ca fotografiile mele să le atingă sufletul. Pot numai să sper că oamenilor le place să-mi privească pozele tot atât de mult pe cât îmi place mie să le fac”, mărturiseşte el.

Steve Minor este căsătorit şi are un fiu. Familia lui trăieşte în Alabama de peste 200 de ani. În timpul liber, pescuieşte şi vânează. Spune că are foarte multe fotografii preferate, dar, de departe, cel mai ataşat este de fotografiile cu familia lui.

Ascultaţi şi hitul anilor ’70 „Sweet Home Alabama”.

 

Cele mai citite

Exit poll Antena 3 și Digi24: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul 2 pentru alegerile prezidențiale

Rezultatele primelor exit-poll-uri pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale indică faptul că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, și Elena Lasconi, reprezentanta USR, se vor confrunta...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă