Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Castelul Peleș

Ministerul Culturii poate rămâne în Castelul Peleș încă două luni

Ministerul Culturii și Identității Naționale a anunțat că a obținut, din partea Casei Regale a României, dreptul de a folosi, până la data de 31 decembrie 2019, spațiile în care funcționează, în acest moment, Muzeul Național Peleș.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.10.2019 - 19:02

Ministerul Culturii a făcut această precizare la solicitarea ziarului România Liberă, după ce, în ultimele săptămâni, apăruseră informații conform cărora ultimul termen fixat de Casa Regală a României pentru evacuarea spațiilor ocupate de Muzeul Național Peleș ar fi expirat.

“Informația conform căreia Ministerul Culturii și Identității Naționale ar fi fost somat să evacueze Castelele Peleș și Pelișor, nu este adevărată. Până la momentul redactării prezentei, ministerul nu a fost notificat de proprietar în acest sens. Contractul de locațiune încheiat în anul 2010 între M.S.R. Mihai I, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (în prezent Ministerul Culturii și Identității Naționale) și Muzeul Național Peleș, a fost prelungit succesiv, prin acte adiționale, până la data de 31.12.2019. Menționăm faptul că imobilul Căsuța Poartă și terenul aferent clădirii au fost predate, la solicitarea Casei Majestății Sale Custodele Coroanei, către aceasta. Astfel, actul adițional a fost modificat în consecință, cuantumul chiriei plătite de locatar diminuându-se corespunzător”, precizează comunicatul transmis ziarului România Liberă de către Ministerul Culturii.

La sfârșitul lunii septembrie, senatorul USR Dan Lungu anunța că Ministerul Culturii ar fi primit o notificare din partea Casei Regale, care îi solicita ca “până la data de 15 septembrie 2019, să evacuați acest imobil și să ne predați cheile imobilului, în conformitate cu prevederile specifice din contractul expirat, care în această privință este titlu executoriu”.

După ce Ministerul Culturii a predat Casei Regale imobilul denumit  Căsuța Poartă și terenul aferent acesteia, expozițiile Muzeului Peleș, totalizând mii de piese de colecție, au rămas a fi găzduite în Castelele Peleș și Pelișor.

Amintim că, în iunie 2008, în momentul întoarcerii sale la Sinaia, ultimul suveran al României, Regele Mihai, anunța că "porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate".

“România trăiește o reparație istorica si identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleș și la Sinaia, Scaunul istoric al Familiei Regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietății private, al demnității, al democrației și libertăților, al instituțiilor din societatea românească. Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, așa cum a fost mereu, începând cu anul 1914”, promitea Regele Mihai.

Comentarii

loading...