15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăCulturăLipatti 100 %, proiectul cultural care îl redescoperă pe Dinu Lipatti -...

Lipatti 100 %, proiectul cultural care îl redescoperă pe Dinu Lipatti – compozitorul

Materialul reprezintă rezultatul unor luni de muncă depusă de echipa proiectului Lipatti 100%, cu scopul de a promova creaţia lui Dinu Lipatti – compozitorul. Este o latură mai puţin cunoscută a celui considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti ai primei jumătăţi a secolului XX.

Puţini melomani cunosc faptul că Dinu Lipatti a fost şi un compozitor excepţional, însă cu un destin fatal. În plin succes, atât ca pianist, cât şi din perspectiva carierei sale componistice, Dinu Lipatti s-a luptat cu un diagnostic crunt, care în cele din urmă i-a curmat viaţa la doar 33 de ani. Pe lângă piesele scrise pentru propriul instrument – pianul, Dinu Lipatti a fost extrem de pasionat de instrumentele de suflat şi culorile lor timbrale – valorificate uneori, în plan ideatic, inclusiv prin propria interpretare pianistică. Au rezultat trei compoziţii şi o serie de transcripţii după sonate de Domenico Scarlatti, lucrări ce au o mare valoare şi îşi merită pe deplin dreptul de a fi incluse în repertoriul internaţional al instrumentiştilor suflători. Aici apare şi ultima lucrare finalizată de Lipatti înainte de a se stinge din viaţă, considerată a fi şi cea mai importantă compoziţie a sa. Este vorba de Aubade pentru cvartet de suflători – flaut, oboi, clarinet şi fagot, lucrare scrisă de Lipatti într-un timp record de doar trei săptămâni. Piesa a fost concepută drept cadou pentru ziua de naştere a prietenului său foarte apropiat, dirijorul elveţian Paul Sacher, un mare admirator şi susţinător al muzicii noi de la aceea vreme.

Proiectul Lipatti100% al Asociaţiei Ars Ventus, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi-a propus să descopere şi să aducă la cunoştinţa atât a publicului, cât şi a muzicienilor profesionişti această integrală a lucrărilor pentru suflători ale lui Dinu Lipatti.

Proiectul Lipatti 100% s-a desfăşurat pe mai multe etape şi a inclus mai multe activităţi, după cum urmează:

– Documentarea şi descoperirea a cât mai multor manuscrise ale lucrărilor pentru suflători de Dinu Lipatti. În acest sens, a fost nevoie de sprijinul şi expertiza unor muzicologi ce au studiat îndeaproape creaţia lui Lipatti, precum Grigore Bărgăuanu, Monica Isăcescu, Valentin Ghita – preşedintele Asociaţiei Ars Ventus, Matei Bănică – redactorul şef al Editurii Grafoart, cărora li s-au adăugat, cu aceeaşi amabilitate, personalul bibliotecii Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu toţii punând la dispoziţia proiectului manuscrise rare ce poartă semnătura geniului muzical Dinu Lipatti.

– Editarea şi publicarea în premieră mondială a integralei lucrărilor pentru suflători de Dinu Lipatti la Editura Grafoart. Colecţie se compune din două volume: compoziţii şi transcripţii, ambele având incluse seturi de ştime pentru fiecare instrument. Primul volum cuprinde compoziţiile lui Dinu Lipatti pentru suflători: Introducere şi Allegro pentru flaut solo, Allegro pentru clarinet şi fagot, Aubade pentru flaut, oboi, clarinet şi fagot, iar în plus au fost incluse cele câteva pagini scrise de Dinu Lipatti ce fac parte din Cvintetul pentru suflători început în anul 1938, rămas neterminat. Al doilea volum cuprinde transcripţiile sonatelor de Domenico Scarlatti, din care trei sonate sunt pentru Trio de ancii – oboi, clarinet şi fagot, iar şase sonate pentru Cvintet de suflători. Sonatele sunt organizate astfel încât să alcătuiască două suite, ce alternează părţi rapide cu părţi lente, într-un parcurs ce oglindeşte genul suitei din epoca barocă. Partiturile vor fi disponibile şi online, în secţiunea dedicată partiturilor pentru suflători de pe website-ul Asociaţiei Ars Ventus, de unde vor putea fi descărcate gratuit, în scopul cercetării.

– Imprimarea în condiţii de studio a integralei pentru suflători a lui Dinu Lipatti de către membrii ansamblului V Coloris din Danemarca, din care fac parte Ştefan Diaconu – flaut, Felicia Greciuc – oboi, Jonas Fralund – clarinet, Constantin Barcov – fagot şi Niklas Mouritsen – corn. Înregistrările au avut loc în august 2020, în faimoasa sală de concerte a Academiei Regale de Muzică din Copenhaga – fosta sală a Orchestrei Radio Daneze, iar albumul muzical rezultat va fi uploadat atât pe platformele audio virtuale, precum Spotify, Apple Music etc. , cât şi pe un CD cu scop promoţional, destinat colaboratorilor noştri. De asemenea, înregistrările vor fi disponibile şi pe website-ul oficial al ansamblului V Coloris – www.vcoloris.com, pentru a putea fi ascultate gratuit de orice doritor.

– Promovarea proiectului Lipatti 100% în cadrul a două concerte intitulate “Originals and transcriptions”, ce au avut loc în toamna lui 2020 în oraşele Roskilde şi Odense din Danemarca, în cadrul cărora lucrările lui Dinu Lipatti au fost alăturate altor compoziţii importante ale sec. XX.

– Realizarea şi prezentarea online a mai multor materiale video despre lucrări, precum şi detalii referitoare compoziţiile lui Dinu Lipatti, rezultate în urma cercetărilor. Printre materiale se numără şi interviul de excepţie cu Grigore Bărgăuanu – biograful lui Dinu Lipatti, un documentar scurt metraj în care vor fi prezentate informaţii despre lucrările lui Dinu Lipatti, precum şi înregistrarea live din concert a lucrării Aubade interpretată de membrii Cvintetului V Coloris.

– Partiturile şi CD-urile rezultate ca produse ale proiectului Lipatti 100% urmează să fie distribuite instituţiilor de cultură din ţară şi din Danemarca, dintre care Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, Colegiile de muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, Academia Regală de Muzică din Copenhaga, Colegiul de Muzică din Copenhaga, precum şi ansamblurilor de muzică de camera din Danemarca : Esbjerg Enssemble, MidVest Enssemble, Randers Chamber Enssemble etc.
Lipatti 100% este un proiect realizat de Asociaţia Ars Ventus, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), care s-a bucurat în vederea realizării de sprijinul partenerilor săi – Universitatea de Muzică din Bucureşti, Academia Regală de Muzică din Copenhaga, Societatea de Muzică de Cameră din Roskilde, Societatea de Muzică de Cameră din Odense, Liga Genoveză contra Cancerului din Geneva, Editura muzicală Grafoart.

Cele mai citite

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă