Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: IICCMER / Arhiva familiei Cristodulo

IICCMER lansează un proiect dedicat deținuților care au lucrat la Cazinoul din Constanța

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) începe un proiect amplu dedicat foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

27.05.2020 - 11:01

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.

Potrivit unui comunicat transmis de IICCMER, această inițiativă pornește de la o descoperire foarte recentă.

"După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie", precizează comunicatul IICCMER.

Unul dintre scopurile proiectului IICCMER este "reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50". 

Comentarii