La a zecea sa ediţie, turneul Pianul călător a avut un destin şi un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a cântat în lunile iunie şi iulie în aer liber, online şi on air, pentru un public dornic de emoţie live după o primăvară îngheţată, pentru un public care aştepta ca muzica clasică să revină la viaţă, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.
După concertele petrecute în vară la Caracal, Alba Iulia, Deva, Sibiu, Bucureşti şi Constanţa, recitalurile din toamnă sunt programate pe 5 septembrie la Piatra Neamţ, la Curtea Domnească în cadrul “Neamţ Art Festival”, pe 7 septembrie la Roman, în Curtea Şcolii de arte “Sergiu Celibidache” şi pe 11 septembrie, la Braşov.
“Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional şi nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar şi mai mult de 10 ani, așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o şi care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de din ce în ce mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine.”, este de părere pianistul.
În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.