23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăGuvernul a aprobat organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România

Guvernul a aprobat organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România

Are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social-economice și culturale din România în perioada 1945-1989 cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist.
Astfel, prin colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor muzeale, noua instituție muzeală va prezenta publicului realitatea regimului, opresiv, care timp de 45 de ani a blocat democrația României.

„Muzeul Ororilor Comunismului în România este cel de-al doilea muzeu care prinde contur în timpul mandatului meu de ministru al Culturii, după Muzeul Național Brătianu. Guvernul liberal a făcut, chiar de la început, o prioritate din dezvoltarea infrastructurii culturale, promovarea și conservarea patrimoniului național. Suntem datori să cunoaștem istoria pentru că cine uită, riscă să o repete. Acest muzeu va ajuta generațiile care au trăit în comunism să depășească trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluție, fie mentală, fizică sau spirituală, față de existența cenușie, de lipsa libertății și a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generațiile viitoare, care îmi doresc să devină mai conștiente de importanța democrației”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni și peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forțată ale regimului totalitar.
Actul normativ stabilește activitățile specifice, structura administrativă, sediul temporar și finanțarea. Muzeul are sediul temporar în spațiile din Biblioteca Națională a României, până la identificarea unui spațiu adecvat obiectului de activitate al Muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Muzeul va avea un număr de maxim nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.
Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi organigrama Muzeului se aprobă prin ordin al ministrului Culturii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă