Flori pentru eroii Revoluției, lângă Biserica Krețulescu

O instalație luminoasă compusă din 1.166 de flori pentru cele 1.166 de victime ale Revoluției Române din 1989 a fost amplasate în spaţiul verde de lângă Piaţa Revoluţiei.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2020 - 11:53

Proiectul „Infografia Inocenţei” este iniţiat de Funky Citizens în colaborare cu Asociația București și realizat de artistul Răzvan Pascu, fost publicitar şi actual director de creaţie al festivalului Amural.  

Instalaţia, care luminează pe timpul nopții, poate fi văzută la Bucureşti între 8 şi 15 noiembrie. 

Dintre cei 1.166 de eroi, 159 au fost ucişi la Revoluţie înainte de fuga Ceauşeştilor, din 22 decembrie. Alţi 1007 au fost ucişi după căderea dictatorului, dintre care 43 pe ascuns, în operaţiunea „Trandafirul”. 

„Memoria Revoluţiei de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanţe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamaţia de la Timişoara… dar mai ştim care sunt ele? Mai ştim ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Ştim numărul eroilor, dar mai ştim lupta lor, optimismul şi inocenţa lor?” se întreabă iniţiatorii proiectului.

Cosmin Pojoranu, director de comunicare Funky Citizens, a declarat: „Este o instalaţie artistică concepută de Răzvan Pascu. Viziunea lui a fost să discute un pic despre cifrele de la Revoluţiei. Şi anume, sunt 1166 de victime ale Revoluţiei, şi avem aici 1166 de flori, de cale, câte una pentru fiecare victimă. Instalaţia face parte dintr-un proiect mai larg de-al nostru, noi suntem Funky Citizens, şi ne-am propus să facem, printre altele, şi un pic de educaţie civică, dar şi un pic de memorializare, de istorie recentă. Avem un site, MuzeulComunismului.ro şi poţi găsi acolo mult mai multe materiale super interesante. Poze de tip „atunci şi acum” din Bucureşti, un apartament redecorat în stilul anilor 80, vă las pe voi să descoperiţi.”  

Comentarii