19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăCulturăExpoziție în memoria pictorului Florin Niculiu, în Capitală

Expoziție în memoria pictorului Florin Niculiu, în Capitală

Fundația Jean Louis Calderon a ținut să marcheze împlinirea a 25 de ani de la moartea pictorului Florin Niculiu (1928-1997) prin organizarea la Galeriile Cornel Florea situate în Piața Alba Iulia nr.7, unei expoziții de anvergură.

Expoziția de pictură-desen adună laolaltă pe simeze 78 de lucrări de înaltă valoare artistică, 5 dintre acestea fiind împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) ,iar alte 2 de la Muzeul de Artă Recentă (MARe) .

“Catalogul de aleasă ținută, editat cu această ocazie, conține 96 de pagini și reflectă toate lucrările expuse care tratează temele importante și recurente ce l-au preocupat dintotdeauna pe artist, executate în tehnici diferite, iar ca element de noutate trebuie subliniat faptul că jumătate dintre acestea nu au mai fost văzute până acum de publicul larg”, se precizează într-un comunicat de presă al Fundației Jean Louis Calderon, remis cotidianului național “România liberă”.

Florin Niculiu

Curatorul expoziției Damian Florea îl relevă pe Florin Niculiu pornind de la observația că un astfel de artist autentic nu poate fi lăsat uitat într-un pliu al timpului și ne spune că această manifestare vrea să atingă printre altele, două obiective:

  • Să fie un exercițiu-exemplu pentru cei ce cred că trebuie să se țină larg deschisă cartea de istorie a artei contemporane.
  • Să se constituie într-o provocare pentru instituțiile care se ocupă de fenomenul cultural, de la media până la muzee, care au menirea să constate că suntem contemporani cu modele pe care trebuie să le promoveze, astfel ca generațiile care vin să aibă exemple și repere.

Despre Florin Niculiu

Florin Niculiu este un astfel de reper, portstindard al unei întregi generații, remarcat de critica de specialitate, premiat în țară (Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici-1976) și străinătate („Prix National” la Festivalul Internațional de Pictură la Cagnes-sur Mer, Franța-1970), colecționat și admirat de public, achiziționat și expus în muzee, a fost prea puțin promovat după trecerea în noul mileniu, în detrimentul educației culturale.

Florin Niculiu

“Așadar trebuia readus în atenție, într- o nouă confruntare publică, pentru o recitire a mesajului artei sale, spre a putea reflecta asupra valorii operei pe care acest creator a lăsat-o moștenire culturii noastre”, se mai precizează în comunicatul citat.

Atât de contemporanul Florin Niculiu a fost un artist complet, a cărui supremă etică rămâne seriozitatea, interogațiile tulburătoare și adânci asupra existenței umane și asupra justificării artei în cuprinsul existenței. De unde știm toate acestea? Ni le-a spus chiar el: „Sinceritate, seriozitate, echilibru, demnitate, personalitate, acestea sunt- volens nolens- coordonate ale muncii artistice, ale operei care tinde spre universalitate.”

Expoziția va putea fi vizitată la Galeriile Cornel Florea până la data de 20.11.2022, de luni până sâmbată, între orele 11.00-17.00.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă