5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăCulturăExpoziţie de grafică satirică Cristian Mihăilescu: „Cei 7(0) de ani de acasă”

Expoziţie de grafică satirică Cristian Mihăilescu: „Cei 7(0) de ani de acasă”

A desenat de când se ştie ca o formă de a se linişti în anii copilăriei, ca o formă de expresie personală în anii adolescenţei şi ca o formă de terapie în anii de tinereţe. Dacă înainte de Revoluţie, în colaborările constante de la Urzica sau almanahurile ce se publicau la vremea aceea caricatura era una de situaţie, în cei 29 de ani postdecembrişti caricatura sa s-a transformat într-una politică  fiindu-i cea mai la îndemână formă de expresie a lumii de tranziţie pe care a trăit-o activ în atâtea redacţii de ziar. Cristian Mihăilescu consideră că “deşi m-a deformat, caricatura politică mă ajută să-mi exprim părerea şi opinia în toată larma existentă”.

„Cristian Mihăilescu este un caricaturist – editorialist de cursă lungă, o specie rară de graficieni, pe cale de dispariţie, un dulău de presă care simte imediat un subiect gras, apetisant, ce merită desenat şi gustat, bineânţeles de cititorii ziarului (sau ai blogului).

A debutat în anul 1968 în revista AMFION alături de Mihai Pânzaru-PIM şi Sorin Postolache, fiind prezent cu caricaturi, de-a lungul celor 50 de ani de presă, în toate ziarele şi revistele din România. Din ianuarie 2019, când a împlinit 70 de ani, ploieşteanul Cristian Mihăilescu a intrat în clubul aşilor caricaturii, un club restrâns, select, de graficieni care au adus caricatura de presă pe prima pagină. Şi, aşa cum au făcut şi ceilalţi artişti din generaţia sa, Cristian Mihăilescu îşi serbează această aniversare alături de colegii de breaslă, prin această expoziţie personală, aici, la CLUBUL CARICATURIŞTILOR de la CUPORUL CU LEMNE, o expoziţie retrospectivă ce prezintă pe simeze 40 de desene dintre cele peste 12.000 publicate până acum.”

Aurel Ştefan Alexandrescu – Alex

„În urmă cu vreo treizeci de ani, ne-am petrecut noi împreună la nişte publicaţii care încercau să-şi adauge valori ale presei româneşti interbelice, ziarul „Românul” şi revista „Ultima soluţie”, care începeau cu desenele unui artist încă tânăr, incisiv şi plin de umor.

El se numea Cristian Mihăilescu. Prietenul meu de atunci, de acum, dintotdeauna, omul care, iată, împlineşte cei şapte (zeci) de ani de acasă.

Dar talentul nu îmbătrâneşte niciodată. El îşi sporeşte doar bucuriile şi îşi măsoară împlinirile cu ideile şi formele artei, simţindu-le, trăindu-le din plin.”

La mulţi ani, Cristi Mihăilescu!

Nicolae Dan Fruntelată

„Cristi Mihăilescu face parte din stirpea destul de numeroasă a caricaturiştilor care se ocupă, cu destulă stricteţe, de realitatea politică la zi. Evident, în primul rând, de cea românească. Ce-i drept, şi realitatea asta e destul de generoasă pentru un ochi satiric precum cel al lui Cristi… Ceea ce îl individualizează pe el e desenul propriu-zis. În vreme ce alţii se chinuie să sugereze despre ce personaj e vorba, în insectarul lui Cristi recunoşti imediat „preopinentul”:  în acest sens, caricaturistul este şi un excelent portretist. Evident, ca orice artist care se respectă, Cristi se situează de o anumită parte a baricadei politice. Nu e nimic de comentat aici: fiecare e liber să aibă propria opţiune. Aşa că, văzând cât de fertilă a fost pentru el recenta perioadă, nu-mi rămâne decât să-i doresc lui Cristi succes în continuare!”

Ioan Groșan

„Pentru  Cristi Mihăilescu caricatura este în primul rand o modalitate predilectă de valorizare critică a realitatii cotidiene, un construct expresiv abreviat al unei moralităţi necesare.  Ridendo castigat mores, spuneau latinii şi nu se înşelau. Cristi Mihăilescu este un moralist  autentic dar  neostentativ şi auctorial, un bonom ce mimeaza seriozitatea, fără maliție, tuşe groteşti şi distorsiuni inutile.”

Mihai Milca

Cristian Mihăilescu  a debutat în 1968 în revista “AMFION” alături de Mihai Pânzaru-PIM şi Sorin Postolache, fiind prezent cu caricaturi, de-a lungul a 50 de ani de presă, în aproape toate ziarele şi revistele din România.

Inginer de profesie, a publicat în mod constant caricatură de situaţie în toate publicaţiile de profil din România anilor 1970-1980, Urzica, Rebus, Flacăra sunt doar câteva nume consacrate. După 1990 şi-a  urmat talentul şi dorinţa de analiză politică prin intermediul caricaturii politice, devenind astfel caricaturist – editorialist la Baricada, Românul, Expres – Magazin, Ziua, Curentul, Monitorul, Adevărul, Gândul ca o prezenţă constantă în presa post-revoluţionară.

În toţi aceşti ani de activitate a publicat peste 12.000 desene în presa românească şi internaţională şi are o intensă participare la expoziţii din Romania şi din afara ei.

Începând din 2005, Cristian Mihăilescu a fost titularul rubricii  “Gândul Rău”, din cotidianul “Gândul” unde i-au apărut peste 5400 de “gânduri rele” pâna în anul 2011 când ziarul a trecut online şi a găzduit blogul personal al caricaturistului, intitulat “Gândul meu” şi unde artistul publica o caricatură zilnic.

Pe scurt:

Expoziţii personale: Bucureşti – ianuarie 2018 / Constanţa – sept. 2000 / Bucureşti, Cuptorul cu lemne – iunie 2002, ianuarie 2009, septembrie 2012 / Urziceni, dec. – 2002, dec.2003, dec 2005 / Turceni – octombrie 2009 / Târgu-Jiu-octombrie2010 /  Câmpulung  Muscel – sept. 2011.

Premii: Premiul Salonului Caricaturii de Presă Galaţi – decembrie 2004; Salonul de caricatură de presă – 2005;   / Premiul Clubului Român de Presă – aprilie 2007 ; Premiul Salonului național de caricatură „Ion Cănăvoiu”- 2010;  / Premiul II sectiune Portret – Urziceni dec 2011; Premiul I-Salon Urziceni – 2012; Mențiune-Salon Urziceni 2013; Mențiune-Baja (Ungaria) 2014; Premiul II-Salon Urziceni 2014; Mărul de aur-Salon Bistrița 2015; Premiul CUB-Salon Suceava­­­ 2017; Premiu la Salonul de Umor-Ploiești-1981 și Premiul II la Bienala de Umor-Vaslui-2014.

Organizator al circuitului de expoziţii de caricatură al ziarului ZIUA – 1994;

Ilustrator al ciclului de cărţi pentru copii Poveştile Humuleştilor – Editura Ager.

Cristian Mihăilescu este unul din cei 7 caricaturişti care au reprezintat România în catalogul publicat de Osvaldo  Macedo de Sousa cu lucrări realizate de peste 100 de caricaturişti din ţările Uniunii Europene.

Expoziţia este deschisă între 27 februarie şi 31 martie 2019 la CLUBUL CARICATURIŞTILOR „SORIN POSTOLACHE” de la Pizzeria Cuptorul cu Lemne, Bd Pache Protopopescu nr 63.

Cele mai citite

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...
Ultima oră
Pe aceeași temă