20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăCulturăExpoziţia „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei” a fost vernisată

Expoziţia „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei” a fost vernisată

Evenimentul, în cadrul căruia au fost prezentate fotografii de arhivă realizate în timpul campaniei arheologice din anii ’50, când au fost “scoase la lumină” cetăţile din zona Orăştie, a fost urmat “de o călătorie virtuală” prin cetăţile dacice, o prezentare 3D realizată în premieră în România.

“În momentul de faţă, avem peste 500 de artefacte de epocă dacică, ce au fost scanate şi pentru care avem modele 3D. Sunt diferite tipuri de obiecte – de fier, ceramică, lemn, bronz. Am încercat să scanăm diferite tipuri de piese care sunt reprezentative pentru ce înseamnă civilizaţia dacică din Munţii Orăştiei”, a declarat Răzvan Mateescu, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

El a precizat că în urmă cu câţiva ani s-a început şi scanarea obiectivelor din Munţii Orăştiei. “Este un demers care va dura câţiva ani. În etapa aceasta este un demers în desfăşurare”, a mai spus muzeograful.

Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a afirmat, în deschiderea expoziţiei, că se doreşte, prin acest eveniment, atragerea atenţiei asupra “unui bun de valoare inestimabilă pentru români – Cetăţile dacice din Munţii Orăştie”.

”Împreună cu colegii mei încercăm să schimbăm o stare de fapt care trenează nepermis de mult pentru că, din păcate, la 20 de ani de la intrarea lor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO cinci dintre cele şase cetăţeni dacice din Munţii Orăştiei sunt ale nimănui. Nu s-a limpezit încă regimul juridic al terenurilor şi nu sunt administrate de nimeni, prin urmare sunt o victimă facilă a braconierilor de artefacte, dar şi a timpului, a intemperiilor, pentru că nimeni nu poate investi în conservarea lor, în refacerea sau promovarea lor. Alături de colegii mei din comisie am făcut câţiva paşi pe care noi îi considerăm importanţi. Există acum pe circuitul legislativ o lege care va putea reglementa situaţia, care a trecut de Senat cu unanimitate de voturi şi intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor”, a afirmat Ionel Palăr.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a exprimat aprecierea Administraţiei Prezidenţiale pentru eforturile pe care le face comisia “pentru valorificarea deplină şi durabilă a patrimoniului mondial în România”.

“Acum 20 de ani România a beneficiat de o situaţie care nu avea să se mai repete nici pentru noi, nici pentru nimeni alţii: România a primit aprobarea Comitetului Patrimoniului Mondial pentru înscrierea în prestigioasă listă a patrimoniului mondial a trei noi obiective care nu reprezentau doar trei noi monumente izolate, ci, per total, 20 de localităţi cu monumente istorice intrau în lista patrimoniului mondial. (…) La 20 de ani, cred că astăzi marcăm nu doar un eveniment important pentru istoria României, pentru preţuirea sa, dar şi efortul consistent pe care statul român îl face pentru protejarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu”, a arătat Sergiu Nistor.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a felicitat organizatorii expoziţiei “pentru iniţiativa de a aduce în atenţia publicului importanţa tezaurului românesc de valoare universală şi a cercetărilor arheologice realizate inclusiv cu sprijinul ministerului”.

“Demersurile care vizează cetăţile dacice din Munţii Orăştiei confirmă voinţa de protejare a patrimoniului naţional la toate nivelurile decizionale, academic şi muzeal, judeţean şi naţional, legislativ şi instituţional. Îmi doresc ca la un astfel de consens să se ajungă şi în comisiile Camerei Deputaţilor care zilele acestea elaborează raportul proiectului de lege privind regimul juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, a precizat Bogdan Gheorghiu.

Evenimentul a fost organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în colaborare cu Universitatea “Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

Cele mai citite

Șapte legi promulgate azi de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi șapte legi. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, astăzi, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă