Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Politizarea Urşilor de Aur

Berlinala din acest an a stat sub semnul cinematografiei iraniene. Regizorul Jafar Panahi, membru al juriului, a fost omagiat de colegii săi printr-o zi specială dedicată filmelor sale, iar marile premii au fost câştigate de ...

Share

Ada Dumitrescu 0 comentarii

20.02.2011 - 20:56

Berlinala din acest an a stat sub semnul cinematografiei iraniene. Regizorul Jafar Panahi, membru al juriului, a fost omagiat de colegii săi printr-o zi specială dedicată filmelor sale, iar marile premii au fost câştigate de cineaşti iranieni.

Berlinala a recompensat în acest an cinematografia iraniană. Cineastul Jafar Panahi, membru al juriului, arestat în Iran, a fost omagiat de colegii săi printr-o zi dedicată filmelor sale, prin discuţii pe tema libertăţii de exprimare şi prin păstrarea unui scaun gol în prezidiu în semn de solidaritate. Pelicula „Nader And Simin, A Separation", în regia lui Asghar Farhadi, a obţinut Ursul de Aur pentru cel mai bun film, iar întreaga distribuţie, atât masculină, cât şi feminină, a obţinut Urşi de argint pentru interpretare.

„Berlinala este percepută drept cel mai politizat festival de film"

Un alt aspect comentat pe larg de ziariştii străini a fost faptul că seara de gală a filmului iranian la Berlin a coincis cu eliberarea celor doi ziarişti germani acuzaţi de delicte împotriva securităţii naţionale în Iran după 132 de zile de detenţie.

„Berlinala este percepută drept cel mai politizat festival de film. În ceea ce priveşte acest film, mulţi consideră partea sa umanistă şi apolitică magnifică, în timp ce alţii cred că filmul este prea tandru cu autorităţile iraniene şi că aşa a reuşit să scape de cenzură. Un lucru e sigur, acest film va suscita din ce în ce mai mult interes", explică Sebastian Saam, criticul Euronews.

Farhadi explorează prin prisma unui cuplu în criză diviziunile sociale din Iran, conservatorismul religios şi problemele sistemului judiciar. „Ultima dată când am fost aici, n-aş fi putut crede că voi reveni vreodată pe această scenă", a spus Farhadi, care a obţinut un Urs de Argint în 2009 pentru
„About Elly".

„Juriul nu a fost influenţat de elemente din exterior"

La întâlnirea cu presa organizată după gală, Farhadi s-a prezentat „cineast, şi nu erou". „Dacă aş fi vorbit despre politică pe scenă, ar fi schimbat cu ceva lucrurile? Numai filmul meu poate schimba ceva." Regizorul este convins că Urşii au recompensat filmul şi că „juriul nu a fost influenţat de elemente din exterior".

Un Urs de Argint pentru favorit

Ursul de Argint a revenit regizorului maghiar Béla Tarr, pentru „The Turin Horse", favorit înaintea galei, peliculă considerată de critici „un film greu, de două ore şi jumătate care pleacă de la un incident traumatizant din viaţa filozofului german Friedrich Nietzsche pentru a spune o poveste despre doi ţărani şi calul lor".

Subiectul care a suscitat cel mai mult interes în timpul Berlinalei a fost revoluţia din Egipt, respectiv eroarea organizatorilor care nu au invitat nici un film în festival şi nici un cineast în juriu. Dieter Kosslick, directorul festivalului de la Berlin, a recunsocut „greşeala artistică" şi a promis că va recupera la următoarea ediţie a evenimentului.

Nici un premiu pentru români

În acest an, cinematografia românească, prezentă în competiţia dedicată scurtmetrajelor, nu a obţinut nici un premiu, după ce, anul trecut, pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, a câştigat două distincţii: Marele premiu al juriului - Ursul de argint şi trofeul „Alfred Bauer".

Câteva dintre cele mai importante premii acordate la Berlin:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film - „Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin,
A Separation", de Asghar Farhadi

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - „A Torinói Ló/ The Turin Horse", de Béla Tarr

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Ulrich Köhler pentru „Schlafkrankheit/ Sleeping Sickness"

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - distribuţia feminină din filmul „Nader And Simin, A Separation", - Farhadi Sarina, Bayat Sareh, Hatami Leila

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - distribuţia masculină din filmul „Nader And Simin, A Separation", - Babak Karimi, Ali-Ashghar Shahbazi, Peyman Moaadi şi Shahab Hosseini

Premiul „Alfred Bauer": „Wer wenn nicht wir/ If Not Us, Who", de Andres Veiel

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - „Paranmanjang/ Night Fishing", de PARKing CHANce

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut - „On the Ice", de Andrew Okpeaha MacLean

Ursul de Aur onorific: actorul Armin Mueller-Stahl.

În acest an, cinematografia românească, prezentă în compe¬tiţia dedicată scurtmetrajelor, nu a obţinut nici un premiu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...