Într-un moment în care situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare se accelerează, statele membre redeschid treptat spații și activități culturale. Orientările de astăzi au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condițiile specifice de la nivel național, regional și local. Se preconizează că acestea vor orienta conceperea și punerea în aplicare a măsurilor și protocoalelor în țările UE pentru a acoperi atât redeschiderea în condiții de siguranță, cât și redresarea sustenabilă în sectoarele culturale și creative.
Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cultura a ajutat oamenii să facă față efectelor măsurilor de izolare și distanțării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate și adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să își reia treptat activitățile în condiții de siguranță și să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale și creative sunt atuuri europene puternice și sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru reziliența sporită a societății europene și, în general, pentru modul nostru de viață european.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sectoarele culturale și creative au plătit un preț ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus. În același timp, criza a evidențiat importanța acestora pentru societatea și economia noastră. Odată cu creșterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricțiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În același timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă și reziliența întregului sector.”
Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire și Control al BoliloCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent (ECDC) și pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitarăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent. Ele iau în considerare diferitele situații epidemiologice din statele membre și evoluția acestora. Orientările furnizează indicatorii și criteriile (cum ar fi circulația virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecție, utilizarea testelor și depistarea contacților), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activități.
Mai precis, orientările recomandă următoarele măsuri și protocoale:
- Eliminarea tuturor restricțiilor ar trebui să fie strategică și treptată, cu un număr limitat de participanți la început, pentru a evalua situația epidemiologică;
- Instituțiile culturale ar trebui să aibă un plan de pregătire care să detalieze protocoalele de acțiune atunci când sunt depistate cazuri de COVID-19;
- Ar trebui puse la dispoziția întregului personal din instituțiile culturale informații specifice și/sau formare ad-hoc, pentru a reduce la minimum riscurile de infectare;
- Vaccinarea persoanelor care lucrează în medii culturale ar trebui promovată pentru a asigura protecția acestora și a publicului;
- Participanților li se poate cere dovada unui test negativ COVID-19 și/sau a unei vaccinări și/sau a unui diagnostic COVID-19 pentru a fi admiși la locul de desfășurare a evenimentului. În funcție de circulația variantelor la nivel local, această cerință poate fi extinsă la persoanele vaccinate complet;
- Instituțiile culturale ar trebui să se asigure că datele de contact ale publicului sunt disponibile la nevoie pentru depistarea contacților.
- Instituția ar trebui să stabilească măsuri de protecție dedicate: menținerea distanțării sociale ori de câte ori este posibil, instalații curate și accesibile de spălare a mâinilor, ventilație adecvată și curățarea frecventă a suprafețelor. Utilizarea de măști faciale de către participanți este o măsură complementară importantă.
- Redeschiderea spațiilor culturale ar trebui să fie însoțită de o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă a întregului sector.
- Acțiunile la nivelul UE le completează pe cele întreprinse de statele membre și de sectoare.
Statele membre sunt invitate să profite pe deplin de Mecanismul de redresare și reziliențăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent pentru a investi în mare măsură în aceste sectoare și pentru a le spori capacitatea de a se adapta la noile tendințe și de a ieși din criză.
Comisia și-a sporit substanțial sprijinul pentru sectoarele culturale și creative, cu aproape 2,5 miliarde EUR din programul Europa CreativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• și aproape 2 miliarde din programul Orizont EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• dedicate proiectelor culturale, creative și incluzive în perioada 2021-2027.
În toamna anului 2021, Comisia va publica un ghid online privind finanțarea UE pentru cultură, care va acoperi toate fondurile UE existente pe care le pot utiliza statele membre și sectorul.