7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCulturăCaravana „Centenarul Filmului Românesc” se apropie de final

Caravana „Centenarul Filmului Românesc” se apropie de final

Proiectul, care a fost finanţat de Primăria municipiului Iaşi şi care s-a derulat în colaborare cu Asociaţia Obştească MIA, a avut scopul de a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 prin difuzarea unor filme documentare şi artistice în localităţi din România, Basarabia şi Bucovina.

Ultimele trei “episoade-reverenţă” ale caravanei vor avea loc pe 7 şi 8 decembrie la Cernăuţi iar, în mod simbolic, întâlnirea cu românii de la Cernăuţi o va avea ca invitată specială pe actriţa Ileana Popovici, care este foarte legată de românii din Basarabia şi Cernăuţi.

“Suntem într-un moment important, în care realizăm că acesta este singurul proiect mare care chiar a avut loc şi a adunat lumea pentru o idee frumoasă: aceea de a vedea filme româneşti pe marele ecran, o selecţie de 100, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire. Am fost la Arad, Deva şi Cluj-Napoca, cu ultimele evenimente, iar cel din inima Ardealului a fost de-a dreptul plin de emoţie, reverenţios şi potrivit pentru ceea ce am celebrat din 2018 încoace – Centenarul Marii Uniri. Acum, pentru că ne aflăm la 101 ani, am decis că vom continua caravana, mai ales că ne îndreptăm spre Cernăuţi. Cred că ceea ce ne-am dorit prin acest proiect am şi realizat. Este foarte reconfortant să ştim că am trăit, de peste 100 de ori, filmul românesc, alături de oameni la care filmul n-a mai fost demult. Sau, aşa cum s-a întâmplat la Cluj, să ne întâlnim cu un public foarte avizat, cu care să avem seri nesfârşite de dialog, alături de invitaţii noştri”, a declarat managerul Centenarului Filmului Românesc, Andrei Giurgia.

În programul Centenarului Filmului Românesc de la Cernăuţi sunt incluse peliculele: “Păcală” (regia: Geo Saizescu), sâmbătă, de la ora 13,00, la Centrul Bucovinean de Artă şi Cultură Românească, sala Dumitru Covalciuc, “Haiducii” (regia: Dinu Cocea), sâmbătă, de la ora 17,00, în aceeaşi sală de spectacole.

Duminică, 8 decembrie, de la ora 11,00, filmul “Amintiri din copilărie” (regia: Elisabeta Bostan) va putea fi vizionat la Şcoala medie Ostriţa, din raionul Herţa.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă