4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSilvian Centiu, regizor si actor in propria piesa

Silvian Centiu, regizor si actor in propria piesa

Un tanar rebel, pasionat de calculatoare, fuge din Romania lui Ceausescu pentru a-si implini visele in America. Ajuns peste ocean, se angajeaza la o pizzerie, invata
singur engleza, ajunge student la Stanford.
In cele din urma, este numit director
la o mare companie de calculatoare in Silicon Valley.

Aceasta e povestea brasoveanului Silvian Centiu, care a ajuns subiectul unei piese de teatru cu mare succes in America. Peste noapte, romanul a devenit cunoscut in strainatate, dar a ramas anonim in orasul lui natal. "Are mai multa personalitate decat Dracula!", scriu ziarele americane despre el. "Un transilvanean in Silicon Valley" s-a jucat la Festivalul International Fringe din New York, dupa ce timp de opt luni a fost jucat la Actors Theatre din San Francisco. Sambata, piesa lui Silvian Centiu s-a jucat la Bucuresti.
Silvian Centiu s-a nascut la Brasov. A absolvit Liceul saguna in 1983. "Nu mi-a placut scoala in Romania. Foarte putini profesori mi-au incurajat creativitatea. Majoritatea au incercat sa ma faca sa stau in banca mea", povesteste el. A plecat din Romania in august 1988, cand era inca student la Bucuresti. "Pe de o parte, nu am vrut sa plec, eram foarte patriot si voiam sa-mi aduc contributia la imbunatatirea societatii in Romania. Fiind tanar si foarte optimist, eram ferm convins ca orice se poate realiza cu suficienta vointa, inteligenta si tenacitate", spune romanul devenit celebru peste Ocean.

A incercat sa-l omoare pe Ceausescu
In facultate, Centiu si prietenii sai au facut planuri sa-l asasineze pe Ceausescu. S-au gandit ca aeroportul era cel mai sigur loc unde il puteau intalni pe adevaratul Ceausescu, cand se intoarcea din vizitele in strainatate. Planul a fost pus la punct cu minutiozitate, pana la ultimul amanunt. "Am pus explozibil in doua canale pe langa aeroportul Otopeni. Aveam detonatoare cu telecomanda." Numai ca unul dintre ei a fost prins si arestat. Silvian si amicii lui s-au ascuns in munti.
"Intai a trebuit sa evadam din Romania. Au tras in noi dupa ce am trecut granita cu prietena mea si cu un alt amic, dar nu ne-au nimerit. Apoi a trebuit sa trecem fara sa fim descoperiti prin Serbia, Bosnia, Croatia si Slovenia", spune Silvian. Au ajuns in Austria si de aici in Statele Unite. "SUA m-au acceptat doi ani si jumatate, mai tarziu, insa, a trebuit sa ma descurc pe puterile mele in Austria", mai povesteste Silvian.  In America a invatat limba, apoi a reusit sa se inscrie la facultate. In putini ani a ajuns director la compania de calculatoare "Oracle", in Silicon Valley.
Silvian le-a spus prietenilor povestile traite in comunism. Ei au fost impresionati si s-au distrat copios. "De ce nu faci o piesa de teatru cu povestea ta?", l-a sfatuit un prieten. Silvian a scris piesa in ianuarie 2004. "A fost foarte simplu si natural sa pun povestile mele in scena", spune el. S-a dus cu scenariul la mai multe teatre din San Francisco. A fost acceptat. Actorul one-man–show-ului "Un transilvanean la Silicon Valley" este tot Silvian Centiu. A urmat premiera, la 1 mai 2004. Succesul a fost fulminant.

A lasat Oracle pentru regia de film
In piesa lui Centiu, prezentarea Romaniei sub Ceausescu se face prin prisma bancurilor in care romanii s-au refugiat pe vremea tiraniei. "Cand, la San Francisco si la New York, l-am mentionat pe Bula, personajul nelipsit in bancurile romanesti, am avut placerea de a auzi spectatori razand inainte de a termina gluma. Am stiut ca erau romani", spune razand tanarul.
In februarie, si-a dat demisia de la Oracle. Acum, visul lui este sa se lanseze in cinematografie. A scris deja un scenariu de film. "E povestea unui copil orfan, adoptat de o familie americana. Copilul se intoarce in Romania sa-si gaseasca sora. Bineinteles, o parte va trebui sa o filmam aici", a precizat Silvian. In paralel, lucreaza la cateva carti pe care spera sa le aduca intr-un stadiu publicabil pana anul viitor.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă