15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Info

Andrei Oisteanu, premiat in Israel

Comitetul de conducere al Fundatiei Culturale “Haim si Sara Ianculovici”, din Israel, a anuntat de curand laureatii pe 2005 pentru premiile pe care le acorda anual. La sectiunea “Istoria gandirii” a fost desemnat Andrei Oisteanu, pentru cartea sa “Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central european” (Ed. Humanitas, 2004, si – in limba maghiara – Ed. Kriterion, 2005). Ceremonia de acordare a premiilor are loc astazi, in sala de festivitati a Primariei Haifa. Conform informatiilor oferite de prof. dr. Izu Eibschitz, presedintele fundatiei, la festivitati au fost invitate personalitati remarcabile din Haifa si din alte localitati ale Israelului: Colette Avital, deputata in Knesset, fosta ambasadoare in Portugalia si consul la New York; Meir Rossene, fost ambasador in Franta si SUA; Moshe Nativ, presedintele Organizatiei Unitare a Israelienilor Originari din Romania; dr. Shlomo Leibovici Laish, presedintele Asociatiei Culturale Mondiale a Evreilor nascuti in Romania; Bruno Landesberg, presedintele companiei Sano; Menahem Ariav, primarul orasului Nazaret-Ilit; dr. Leon Volovici si Costel Safirman, coordonatori ai Cercului Cultural Ierusalim; Ditza Goshen, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim; Naom Yaffe, responsabilul emisiunilor in limba romana de la Kol – Israel; dr. Valeria Mariana Stoica, ambasadoarea Romaniei in Israel; ziaristi de limba ebraica si romana din presa scrisa si televiziune.
Potrivit motivatiei juriului condus de prof. Izu Eibschitz: “Andrei Oisteanu este unul dintre cei mai importanti cercetatori in domeniul antropologiei culturale, al istoriei religiilor si al antisemitismului, fiind foarte cunoscut pe plan international”. Cu prilejul prezentei sale in Israel pentru decernarea premiului, Andrei Oisteanu a fost invitat la Cercul Cultural din Haifa sa tina, pe 10 iunie, prelegerea “"Evreul imaginar" versus "evreul real", in Europa Centrala si de Est”.

Dramaturgul Horia Garbea, noul presedinte al ASB “Prioritatea mea: sa atrag fonduri pentru Asociatie”

Dramaturgul, poetul si prozatorul Horia Garbea a fost ales prin consens de catre Comitetul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si de presedinti de sectii presedinte al Asociatiei. Alegerea sa este intemeiata deoarece castigase destula experienta in perioada de interimat de mai bine de 18 luni, timp in care a condus Asociatia dupa decesul prematur al dramaturgului Iosif Naghiu. Intrebandu-l ce proiecte are, a facut urmatoarea declaratie: “In primul rand o sa incerc sa obtin o prezenta cat mai numeroasa si activa a membrilor ASB in structurile Uniunii, in Consiliu, in Comitetul Director, in jurii. In al doilea rand ma voi zbate sa obtin sprijin pentru actiunile culturale si sociale ale Asociatiei. In al treilea rand voi continua informatizarea ASB si voi initia informatizarea US. In al patrulea rand voi milita pentru transparenta si pentru o conducere colectiva cat mai larga a Uniunii.
Apoi voi impune o exigenta sporita la primirea de noi membri in Asociatie. Nu in ultimul rand voi face tot ce va depinde de mine pentru a continua colectia orasului Bucuresti, poezie, proza, teatru. Voi realiza parteneriate de editare si schimburi culturale cu asociatii similare din strainatate. Dar toate acestea nu vor fi reusite daca nu voi fi in stare sa atrag cat mai multe fonduri”.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă