2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăCulturăArta contemporană la New York

Arta contemporană la New York

Paula Craioveanu, autoportret

Primavara, New Yorkul devine capitala artistica a lumii, pentru ca aici au loc  într-un interval de timp relativ scurt, multe si importante targuri de arta, între care: Armory Show New York  – arta sec XX si XXI, Scope New York – arta tanara, Art Dealers Association of America Art Show- numai galerii americane

198 de galerii din 33 de tari au participat la Armory Show anul acesta.  In paralel s-a desfasurat Scope New York, targul care expune arta tanara, („emerging artists”) reprezentand alternativa pentru galerii care promoveaza artisti mai putini cunoscuti.

Swan Neck Base, de Valerie Belin, Edwin Houk Gallery

Sunt galerii care nu doresc sa plateasca zeci de mii de dolari pentru spatiul de expunere de la Armory Show care astfel vor sa iasa din tiparele sistemului comercial deja format in arta. Scope are nu mai putin de 3 editii anuale, in New York, Miami si Basel.

 

Camera Obscura, View of Hotel de Ville Paris, de Abelardo Morell, Edwin Houk Gallery

Armory Show este cel mai important targ de arta al New Yorkului. Numele are traditie, Armory Show a avut loc timp de zeci de ani in secolul XX, prima editie fiind expozitia internationala de arta moderna in anul 1913. Trebuie spus că prima editie a ramas ca un moment de cotitura in istoria artei deoarece a expus pentru prima oara in America artistii de avangarda europeni, a adus in America fovismul,  cubismul si futurismul. Este locul in care si Brancusi a fost expus prima data  pe continentul american. Aceasta traditie a fost reluata in 1994, cand un grup de patru galerii a organizat acest targ ca o platforma pentru prezentarea noilor voci in arta. Primele cinci editii din 1994 in 1999 au avut loc intr-un hotel, un mod ingenios si mai putin costisitor de a prezenta arta multor galerii si a artistilor sub acelasi acoperis timp de 24 de ore. Acestia au inchiriat camerele hotelului de 8 etaje, Gramercy Park Hotel si au creat ceea ce s-ar putea numi “open house”, vizitatorii au putut trece dintr-o camera in alta unde se aflau obiectele de arta si artistii in persoană. A fost un mod de a atrage participarea galeriilor si a amatorilor de arta. Singurele reguli au fost ca au expus numai artisti in viata iar alta a fost ca artistii sa  gaseasca un mod propriu de a expune lucrarile fara sa bata cuie in peretii camerelor. Acest targ in hotel a devenit un eveniment cultural si s-a repetat pana in 1998 sub numele de Gramercy International Art Fair. In 1999, targul de arta s-a mutat in „The Seventh Regiment Armory”, o cladire istorica de pe strada 69 din Manhattan, aceeasi cladire care fusese gazda faimosului targ de arta New York Armory Show din 1913. Targul de arta a preluat acest nume, ca un omagiu adus expozitiei legendare de la inceputul sec XX. De atunci au avut loc editii in fiecare an iar expozitia si-a pastrat numele de Armory Show desi din 2001  s-a mutat in docuri de pe raul Hudson, hale metalice convertite in spatii expozitionale, construite pe platforme de beton pe apa.

Amory Show 2019

  Richard with Dog, de Alice Neel, Victoria Miro Gallery

In prezent participrea la acest la acest targ a devenit foare scumpă. În plus, galeriile trebuie sa treaca de juriul curatorial si sa aiba multi ani de activitate anterioara. Expozitia internationala  a ajuns la a 25 a editie si a dezvoltat partenieriate cu muzeele din NY, ai caror curatori au fost invitati in juriul de selectie. In cladirea veche de pe Park Avenue, „Regiment Armory” s-a instalat un alt show The ADAA Art Show, organizat de The Art Dealers Association of America, unde au expus intre 28 februarie si 3 martie, numai galerii americane si anume 72 de galerii, cu o saptamana inainte de Armory Show.

Beuy’s Only Film, de Nam June Paik, Gallery Hyundai

Toate aceste targuri incurajeaza comertul, material si spiritual al artei. Publicul amator de artă  al lumii parcurge un circuit global: Los Angeles, Hong Kong, New York, Miami, Basel, Shanghai. Armory Show, Scope New York si ADAA Art Show au devenit o traditie pentru colectionari si galeristi, care vin in primăvara in New York, la fel cum iarna merg la Art Basel Miami sau la Frieze Los Angeles. Toate aceste targuri creeaza un dinamism exceptional si mentin interesul pentru arta contemporana.

La sfarsitul targului din acest an, organizatorii au anunat ca au avut 57.000 de vizitatori. Galeriile au declarat public si vanzarile, intrecandu-se in cifre, cea mai scumpa fiind o lucrare de mari dimensiuni, de 750.000 de dolari.

Beuy’s Only Film, de Nam June Paik, Gallery Hyundai

Am remarcat si doua galerii romanesti, una dintre ele fiind galeria Nicodim, cu prezente permanente in Bucuresti si in Los Angeles. Aceasta a expus in sectiunea principala a galeriilor, un singur artist, originar din Zimbabwe. Alta galerie din Romania prezenta a fost galeria Ivan, in sectiunea Presents, zona a galeriilor tinere, active de mai putin de 10 ani.

 Arta devine un business in care artistii sunt prezenti doar prin produsele culturale pe care le creeaza. Exponatele dau in asamblu impresia unui mare bazar, in care galeristii, colectionarii si curatorii sunt prezenti.

Mark Manders Two Immovable Heads 1

Ceea ce se poate remarca este că artistii sunt putin prezenti in aceste expozitii contemporane, fiind in mare parte reprezentaţi. Targurile raman însă un loc de intalnire intre galeristi, colectionari, celebritati si arta, fie aceasta instalatie, pictura, print, fotografie, sculptura, arta conceptuala, abstracta, arta feminista, sau neofigurativa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă