7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăCulturăAna Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar.

Ana Blandiana a vorbit despre acea perioadă în cel mai nou episod al podcastului  „Altceva cu Adrian Artene”.

Otilia Coman (viitoarea poetă Ana Blandiana) s-a născut la Timișoara pe 25 martie 1942. A fost fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș și a soției sale Otilia, fostă Diacu, de profesie contabil. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună – catedrala ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România, preotul Gheorghe Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”.

”Nu faptul că slujise, ci faptul că, atunci când predica, veneau oameni și din alte locuri și nu încăpeau în biserică. Înainte de a fi Biserica cu Lună, e Catedrala din Oradea, înainte a fost într-un cartier de CFR-iști, din cartierul gării și acolo era o adeziune totală, așa, efectiv ce spunea tata era literă de lege pentru oamenii simpli, care credeau în Dumnezeu. Nu îmi dau seama în ce măsură, atunci, era perioada de după război, perioada intrării rușilor, a începutului închisorilor, a comunismului, în ce măsură tata spunea niște lucruri care aveau și sens politic anti-comunist sau pur și simplu pentru că avea o fervoare religioasă care îi făcea pe oameni dependenți de el. Asta deranja”, a povestit Ana Blandiana despre tatăl ei, preotul Gheorghe Coman.

Ca fiică a unui deținut politic, Otilia Coman a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă