16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăCulturăAcțiune rapidă și furioasă în ziua 2 în Cupa Mondială

Acțiune rapidă și furioasă în ziua 2 în Cupa Mondială

Cu câteva minute mai devreme, Dvorkovich îi dăduse domnului Sami Khader premiul „Vasily Smyslov” pentru cea mai bună academie din lume, Academia de șah FIDE Asia, situată în Amman (Iordania). Pe lângă Sami, mai mulți jucători și antrenori au primit premii pentru realizările și rezultatele lor în perioada 2020-2021.

Sunt Berik Akkozov (din Kazahstan), Melikset Khachiyan (SUA), Ye Jiangchuan, Ni Hua și Xie Jun (toți din China), Jakov Geller și Sergey Zagrebelny (ambii din Rusia) și Rustam Kasimdzhanov (din Uzbekistan).

Președintele Dvorkovich a avut amabilitatea de a vorbi cu ofițerul de presă al evenimentului pentru canalul de șah FIDE Youtube, în care a vorbit foarte bine despre organizarea Cupei Mondiale.
Trecând la acțiunea de șah din această după-amiază, care a fost rapidă și furioasă, întrucât unii dintre favoriții care au pierdut primul din cele două jocuri ale meciului lor au trebuit să-l intensifice pentru a reveni pe tabela de marcaj și a forța jocurile rapide tie-break.

Poate cel mai semnificativ rezultat a fost victoria la cerere a lui GM Vadim Zvjaginsev (2608) împotriva IM Ravi Haria (2440), care îl învinsese în primul joc. Momentul cheie al jocului a fost mutarea treizeci și trei: în loc de 33 … Bf4? ceea ce a permis 34.Nf5! (cu ideea puternică Ne7-g6), englezul ar fi putut să încheie afacerea și să treacă la runda următoare cu simpla 33 … Rg8, amenințând … Rxe6, precum și … b3.
Un moment dur pentru Haria, care va trebui să scoată rapid din minte acest joc pentru a concura mâine la 100% pentru șansa de a avansa.

Dar, fără îndoială, cea mai mare surpriză a zilei în grupa deschisă a fost victoria IM Chitumbo Mwali din Zambia, cotată la doar 2281, care a învins GM-ul armean Haik Martirosyan (2632), legând meciul și forțând tie-break-ul de mâine.

Într-o poziție foarte complicată, cu ambii regi în ape tulburi, jucătorul armean a intrat în atac cu 33 … Ne4? încercând să creeze unele amenințări împotriva monarhului lui Mwali. Zambianul a rămas calm și a jucat cu sensibilitate 34. Re2 !, evitând amenințările adversarului său (cheia este 34 … Qe5 35.Qd4! Câștigător), plasând o piesă și jocul.

O imensă realizare pentru jucătorul african și un memento că nu există un joc ușor în Cupa Mondială!
În Cupa Deschisă, un total de 59 de jucători au avansat direct în runda a doua, în timp ce alți 38 de jucători (19 placi) se vor lupta mâine în tie-break-uri. Printre cei care și-au învins adversarii din primul tur cu un scor clar de 2-0, tânărul GM norvegian Aryan Tari (evaluat cu 2639), GM Nordibek Abdusattorov (2634) din Uzbekistan și GM Samuel Sevian (2647) din Statele Unite ale Americii să fie evidențiat.

Printre cei care prezintă o formă bună se numără și jucătorul indian dur GM B. Adhiban (evaluat la 2660), în special în al doilea joc, alături de puternicul GM ucrainean Yuriy Kuzubov (2653) și veteranul jucător rus Alexander Motylev (2639), care ar trebui să fie menționat.

Cu toate acestea, majoritatea favoritilor care și-au câștigat primul joc au jucat în siguranță astăzi pentru a-și asigura victoria în meci și pentru a trece la următoarea etapă a turneului, unde vor juca deja la meciuri de nivel înalt. Tânărul băiat minune indian GM Praggnanandhaa R a adoptat această abordare, deși a avut câteva șanse de câștig în al doilea joc.
În Cupa Mondială feminină, cele două favorite care au avut o zi proastă ieri, GM Anna Ushenina și WGM Pauline Guichard, au revenit astăzi, forțând egalitățile și constatând poate un anumit avantaj psihologic.

Cu toate acestea, ucraineana WGM Nataliya Buksa (2413) va trebui să aștepte până mâine pentru a încerca să avanseze în runda a doua, după ce și-a pierdut jocul în fața WIM Sabrina Latreche (2076) în această după-amiază.

Jucătorul care reprezenta Algeria a pedepsit sever eroarea tactică a lui Black 22 … Nc5? cu avansul central decisiv 23.d5! piesă câștigătoare. O mare surpriză într-un moment crucial al turneului!
Un total de 9 meciuri (18 jucători) vor fi decis mâine la tie-break-uri, dar alți 38 de jucători au avansat deja direct în turul al doilea, unii dintre ei aprobându-și adversarii un scor clar de 2-0. Câteva fețe de care trebuie să te uiți sunt WGM Carissa Yip (SUA 2430), Laura Unuk (Slovenia 2407) și Olga Badelka (Belarus 2418).

Cu toate acestea, principalul rezultat surpriză, după părerea mea, a fost WIM Turmunkh Munkhzul (Mongolia 2278), care și-a învins puternica adversară WGM Marina Brunello (2379) din Italia cu 2-0 într-una dintre marile supărări ale primei runde la evenimentul feminin.

Arborele complet de împerechere și rezultatele de zi cu zi pot fi găsite pe site-ul web al Cupei Mondiale, împreună cu regulile de tie-break pentru mâine.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că Magnus Carlsen, campion mondial al lumii, a câștigat premiul Gligoric pentru fair-play, care i se va acorda joi înainte de începerea jocului său în runda a doua.

Despre turneu:

Programat să aibă loc în perioada 12 iulie (runda 1) până la 6 august (finale), Cupa Mondială FIDE 2021 va reuni la Sochi (Rusia) 309 dintre cei mai buni jucători de șah din lume, dintre care 206 vor juca în Cupa Mondială Deschisă și 103 participante la prima Cupă Mondială feminină.

Primii doi clasați în turneu, în afară de campionul mondial Magnus Carlsen, care participă și el, se vor califica la turneul candidaților din 2022, în plus față de câștigarea premiului întâi 110.000 USD (80.000 USD pentru al doilea final).

Cele mai citite

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă