România are acum cea mai mare rată de mortalitate COVID-19 din lume, din cauza apelulilor antivaccinare ale personalităților religioase de la conducerea bisericilor, ajutați de diverși poiliticieni, care promovează antivaccinismul pe rețelele de socializare, conform NYTIMES.
COPĂCENI, România — În timp ce un nou val de pandemie de coronavirus a răpus Europa de Est luna trecută, devastând populațiile nevaccinate, un episcop al Bisericii Ortodoxe din sudul României, îndeamnă populația să nu se vaccineze: „Nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vedeți la televizor – nu vă speriați de Covid.”
Cel mai important, episcopul Ambrozie de Giurgiu le-a spus credincioșilor din acest mic oraș românesc, pe 14 octombrie, „nu vă grăbiți să vă vaccinați”.
Episcopul este acum cercetat penal de către poliție pentru răspândirea de informații false. Cu toatea acestea, apelul său antivaccinare a fost reluat de politicieni de seamă, voci influente de pe internet. Aceste fapte, explică de ce România a raportat în ultimele săptămâni cel mai mare procent din lume privind rata de deces din cauza Covid-19.
Marți, aproape 600 de români au murit, cei mai mulți de la începutul pandemiei.
„Acest val este mult mai rău decât celelalte – este ca un război”, a spus dr. Anca Streinu-Cercel, care lucrează la cel mai mare spital de boli infecțioase, Institutul Național Balș, din capitala României, București. „Intră în secțiile noastre, dar nu știm când vor ieși.”
Șase ambulanțe ce transportau pacienți cu Covid care aveau nevoie de tratament urgent, așteptau afară pentru ca medicii să găsească un spațiu în saloanele pline.
Câțiva dintre cei care au primit vaccinuri s-au îmbolnăvit grav, a spus ea, dar acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar a fost compromis de tratamentul pentru cancer sau alte boli. „Singurul motiv real pentru care cineva este aici este pentru că nu s-a vaccinat”, a spus ea.
Ezitarea vaccinării, alimentată de vocile puternice ale online-ului, a lăsat România cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa. Aproximativ 44 la sută dintre adulți au primit cel puțin o doză. Bulgaria este pe primul loc, cu 29 la sută.
Mai mult de atât, complicând lucrurile, România a rămas fără guvern de luna trecută.
Bulgaria, de asemenea, are o rată foarte mare a mortalității Covid, cu spitale deja copleșite, pline de noi pacienți.
Această încăpățânare, prezentă în mai multe țări, i-a forțat pe mulți să caute răspunsuri. Și au găsit unul: trecutul comunist.
„Știrile false au o influență imensă asupra populației noastre și, în general, în Europa de Est”, a spus Valeriu Ghorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare din România. „Ceva ce toți avem în comun în această parte a Europei este istoria noastră politică, cea a comunismului.”
„Toată lumea devine dintr-o dată un expert, iar știrile false sunt peste tot, 24 de ore pe zi”, s-a plâns Silvia Nica, medic șef de urgență la Spitalul Universitar București. În lipsă de paturi, a ridicat un cort mare de tratament în parcare și a transformat holul într-o secție Covid. „Nu m-am gândit niciodată că acest virus va rămâne atât de mult. Suntem cu toții epuizați.”
România a început să-și vaccineze cetățenii în decembrie anul trecut și a pus totul în cârca armatei, cea mai respectată instituție a țării, potrivit sondajelor de opinie. A doua instituție de încredere este, însă, Biserica Ortodoxă, care a transmis semnale mixte cu privire la vaccinuri. Patriarhul Daniel de la București a spus oamenilor să asculte doctorii, în timp ce mulți clerici locali și unii episcopi influenți, au catalogat vaccinurile ca fiind opera Diavolului.
Colonelul Ghorghiță, a spus că a fost șocat de amploarea sentimentului antivaccinare. „Ei cred cu adevărat că vaccinurile nu sunt modalitatea adecvată de a opri Covid”. Bătrânii, cei mai vulnerabili, au fost cel mai greu de convins, a spus el, doar 25% dintre persoanele de peste 80 de ani au fost vaccinate.
În centrul Bucureștiului, panouri uriașe afișează fotografii cu pacienți grav bolnavi din spitale. Astfel, poate oamenii se vor convinge de gravitatea situației și se vor vaccina.
Dr. Streinu-Cercel a spus că nu ar fi trebuit speriați oamenii. „Ar trebui să vorbim despre știință, nu despre frică”, a spus ea, dar „frica este singurul lucru care a atras atenția populației”.
„Este foarte dificil când atât de mulți oameni neagă realitatea”, a adăugat ea.
Într-un centru de vaccinare din spital, doar puțini oameni trec să se vaccineze.
Unul dintre cei care s-a vaccinat a fost Norica Gheorghe, în vârstă de 82 de ani. Ea a spus că s-a opus vaccinării luni de zile, dar a decis să se vaccineze săptămâna trecută, după ce a văzut rapoarte conform cărora aproape 600 de oameni au murit într-o singură zi. „Mi s-a ridicat părul pe cap când am văzut acest număr și am decis că ar trebui să mă vaccinez”, a spus ea.
La începutul pandemiei în 2020, dezinformarea Covid a fost în plină floare în România, unde oamenii răspândeau teorii ale conspirației sub nume false pe Facebook.
Doamna Șoșoacă a condus un protest în România care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunțând pandemia drept „cea mai mare minciună a secolului” și a organizat mitinguri anti-mască la București. Videoclipurile ei au atras milioane de vizualizări.
Doamna Bârgăoanu, expert în cadrul Grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării din mediul online, a spus că suspectează o mână rusească care a răspândit alarma asupra vaccinurilor, dar, a recunoscut că multe dintre cele mai populare teorii ale conspirației antivaccinare provin din Statele Unite, ceea ce le face deosebit de greu de dezmințit deoarece „România este o țară pro-americană.”
Colonelul Ghorghiță a apelat la rețelele de socializare pentru a respinge minciunile și s-a întâlnit, de asemenea, cu lideri creștini, evrei și musulmani pentru a le cere să nu aprindă flăcările dezinformării. „Nu au datoria de a recomanda vaccinarea, dar au datoria de a nu dezinforma”, a spus el.
Biserica Ortodoxă este deosebit de importantă datorită influenței sale puternice în zonele rurale, unde ratele de vaccinare sunt la jumătate față de cele din orașe precum București, unde peste 80 la sută dintre adulți au primit cel puțin o vaccinare.
În Copăceni, angajații unei mici clinici care oferă vaccinuri s-au declarat îngroziți de ceea ce a spus ar Episcopul Ambrozie despre vaccinare.