Cazurile de COVID-19 cuprind din nou Europa. Omicronul, detectat pentru prima dată în Africa de Sud a început deja să se răspândească rapid.
Cu toate acestea, Delta rămâne, deocamdată, forța dominantă în Europa, reprezentând marea majoritate a noilor infecții și punând o presiune tot mai mare asupra spitalelor.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în noiembrie că Europa și Asia Centrală s-ar putea confrunta cu încă 700.000 de decese cauzate de COVID-19 până la 1 martie.
Marea Britanie
Guvernul Britanic a declarat că varianta foarte transmisibilă a Omicron, crește riscul de infectări.
Medicii din Marea Britanie au recomandat creșterea nivelului de alertă de la 3 la 4 pe o scară de 5 puncte.
Medicii au declarat că omicronul se răspândește mult mai rapid decât varianta delta dominantă în prezent și că vaccinurile oferă mai puțină protecție împotriva acestuia.
Premierul Boris Johnson a anunțat miercuri că Anglia va „trece la planul B” și va reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție, inclusiv la interior, iar angajații vor primi recomandări pentru a trece la sistemul de telemuncă.
Un certificat COVID-19 care să ateste că persoana respectivă a primit ambele doze de vaccin va fi, de asemenea, obligatoriu pentru a intra în cluburi de noapte și în locurile aglomerate.
Omicron în România
Cazurile de Omicron în România au ajuns la 7 după ce 4 sportivi din lotul de rugby întors din Africa de Sud au fost testați pozitiv.
Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectarea cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.
Toate cele 4 persoane se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, 3 dintre acestea fiind vaccinate anti-COVID-19.