Un studiu recent demonstrează că introducerea certificatelor Covid obligatorii i-au determinat pe oameni să se vaccineze. Diferențele au fost observate cel mai bine în țările cu rata scăzută.
Introducerea certificatelor verzi obligatorii au dus la rezultate pozitive, susțin cercetările publicate în The Lancet. Studiul, care a examinat date din șase țări, este primul care investighează impactul pașapoartelor Covid.
Certificatul Covid a stimulat vaccinarea
Acesta vine pe măsură ce varianta Omicron se răspândește în întreaga lume, determinând Regatul Unit și alte țări să înăsprească restricțiile și să caute noi modalități de a-I convinge pe oameni să se vaccineze. Potrivit studiului, certficatele au stimulat vaccinările cu 20 de zile înainte și la 40 de zile după ce au fost introduse în țări precum Franța, Israel, Italia și Elveția, care au început cu rate de inoculare sub medie.
Restricțiile funcționează cel mai bine pentru a crește gradul de vaccinare pentru cei sub 30 de ani, care adesea nu văd riscul de a se îmbolnăvi de Covid-19 ca un motiv suficient pentru a se vaccina. În Elveția, când pașapoartele de vaccin au fost introduse pentru prima dată în cluburi de noapte și evenimente mari, singura creștere a acoperirii vaccinării a fost în rândul tinerilor de 20 de ani.
Pe de altă parte, mai multe țări se îndreaptă spre vaccinarea obligatorie. Pe măsură ce noua variantă Omicron se răspândește în toată lumea, guvernele caută soluții rapide și dure pentru a bloca infecțiile.
Dacă în unele țări introducerea certificatului Covid nu a dus la rezultatele așteptate, autoritățile au decis să impună vaccinarea obligatorie. De la 1 februarie 2022, vaccinarea anti-Covid-19 va fi obligatorie în Austria, fiind prima țară europeană care a adoptat o astfel de măsură. De asemenea, Grecia a anunțat amenzi usturătoare peste persoanele cu vârsta peste 60 de ani care refuză să se imunizeze cu unul dintre serurile aprobate.
Ba mai mult, și angajații din domeniul sănătății vor fi obligați să se vaccineze. Parlamentul Germaniei urmează să voteze aceeași măsură, având în vedere că țara se confruntă cu o rată de vaccinare mai scăzută față de alte state europene. Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a spus că speră ca Bundestag-ul să voteze în favoarea adoptării legii.
Țări precum Italia, Franța, Elveția, Ungaria, Letonia, Polonia și Marea Britanie au impus vaccinarea obligatorie doar pentru anumite categorii de cetățeni. Personalul medical, pompierii și șoferii britanici sunt nevoiți să se vaccineze până pe data de 1 aprilie. De asemenea, Marea Britanie a anunțat că în maxim 48 de ore, Omicron va deveni variantă predominantă în țară și va înlocui Delta.
Peste 44% din cazurile de infectare cu Covid-19 sunt cu varianta Omicron, iar autoritățile trag un semnal de alarmă asupra valului ce vine. Specialiștii în sănătate recomandă doza booster pentru protejarea împotriva tulpinii sud-africane. O echipă de cercetători din Israel a precizat că schema de vaccinare cu trei doze a oferit protecție semnificativă. Studiul a fost realizat după ce au apărut date care susțineau că vaccinul anti-Covid-19 ar avea o eficiență scăzută în cazul infectării cu noua mutație Covid.
Citiți România Liberă și pe Google News!