17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialFondurile UE pentru IMM-uri, suplimentate cu 50 de milioane de euro

Fondurile UE pentru IMM-uri, suplimentate cu 50 de milioane de euro

Fondul European de Investiţii (FEI) a suplimentat cu 50 de milioane de euro fondurile destinate IMM-urilor. Resursele adiţionale completează bugetul existent de 20 milioane de euro, alocat unui nou instrument de creditare a întreprinderilor româneşti cu subvenţie de dobândă şi preluare parţială a riscului.

Acesta urmează să fie derulat prin intermediul mai multor instituţii bancare şi creează condiţiile pentru a asigura IMM-urilor acces la credite pentru investiţii şi capital de lucru cu dobânzi şi niveluri reduse ale garanţiilor. În cadrul noului instrument, fondurile alocate creditării IMM-urilor sunt constituite atât din resursele JEREMIE, în valoare cumulată de 70 milioane de euro, cât şi din cele proprii ale băncilor, care vor adăuga o sumă identică, ceea ce va stimula finanţări noi pentru firmele româneşti estimate la 140 milioane de euro.

JEREMIE, iniţiativă comunitară administrată în România de către Fondul European de Investiţii (FEI), reprezintă o nouă modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor. În România, iniţiativa JEREMIE este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Citeşte şi: Strasbourg: Undă verde pentru politica şi fondurile de coeziune

Prin Acordul iniţial de Finanţare JEREMIE, s-au creat deja două instrumente financiare – facilitatea de garantare (implementată prin intermediul BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank) şi un fond de capital de risc (3TS Catalyst România). Prin intermediul facilităţii de garantare, IMM-urile au accesat peste 2.000 de noi credite în valoare de 175 milioane de euro. Cel de-al treilea instrument, care prevede o subvenţie de dobândă şi preluarea riscului de creditare, se află în faza de evaluare şi selecţie a aplicaţiilor primite în urma apelului pentru expresii de interes.

Principala misiune a FEI, instituţie deţinută în principal de Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană, este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, de garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă. În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă.

JEREMIE („Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare („holding funds”) care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Dezlănțuiți creativitatea cu rotiri gratuite

În jocurile online, creativitatea nu este doar un atu; este nucleul fiecărui joc de succes. Dezvoltatorii inovează neîncetat, creând jocuri care nu sunt doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă