-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăLegea dezvoltării IMM-urilor, aprobată de Guvern

Legea dezvoltării IMM-urilor, aprobată de Guvern

Mai multe proiecte de lege au fost incluse, miercuri, pe agendă pentru şedinţa de Guvern din 4 decembrie. Printre cele mai importante acte normative dezbătute de miniştri au fost cele care se referă la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2044 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, adoptat de Guvern, ”creează cadrul necesar transpunerii în legislaţia naţională a SMALL BUSSINES ACT FOR EUROPE”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Actul normativ reglementează dezvoltarea şi utilizarea unui set de indicatori specifici pentru îmbunătăţirea reglementărilor pentru IMM-uri, sprijinirea nevoilor de finanţare şi de inovare ale IMM, dezvoltarea unor măsuri pentru educaţia antreprenorială şi simplificarea administrativă.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobat de Guvern reglementează vârsta standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Această măsură urmează recomandarea de ţară transmisă de către Comisia Europeană. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de eşalonare. Egalizarea se va produce prin eşalonarea vârstelor standard pentru femei, în raport de data naşterii în intervalul 2030-2035.

Citeşte şi: Proiectul care egalizează vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, avizat de Guvern

Totodată, membrii Guvernului au adoptat mai multe hotărâri şi memorandumuri.

Astfel, a fost adoptată Hotărârea ce priveşte transmiterea unui sector de drum din domeniul public al CL Bragadiru în domeniul public al statului şi în administrarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Acest demers a fost făcut pentru ca CNADNR dă realizeze „Pasajul suprateran pe DJ 602 – Centura Bucureşti-Domneşti” precum şi declanşarea acestuia din categoria drumurilor de interes judeţean şi încadrarea in categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

Guvernul a mai adoptat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 797/2012 privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă

Prin actul normativ respectiv se prelungeşte, până la data de 30 iunie 2014, schema instituită prin HG nr.797/2012. Totodată, actul normativ prevede majorarea bugetului schemei cu 160 milioane lei, ajungându-se la o valoare totală de 600 milioane lei. Beneficiarii acestei scheme de ajutor contribuie la dezvoltarea regională pe perioada 2013-2020 prin plata de taxe şi impozite într-un cuantum estimat de trei ori mai mare decât valoarea ajutorului de stat aprobat.

 O altă Hotărâre de Guvern este cea  prin care se prelungeşte valabilitatea schemei până la 30 iunie 2014 inclusiv, estimându-se că se vor emite acorduri de finanţare până la 400 milioane euro.

Suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară  a fost în atenţia guvernanţilor. Astfel, a fost adoptată Hortărârea pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 484 din 17 iulie 2013 privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 şi aprobarea unor limite de cheltuieli pentru finanţarea primei faze a programului de cooperare pentru dezvoltarea capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă în România

Prinaceasta se majorează limita cheltuielilor pentru organizarea misiunilor medicale care vor avea loc în perioada iulie – decembrie 2013. Această majorare nu implică suplimentarea fondurilor necesare desfăşurării primei faze a proiectului în ansamblu. Bugetul total necesar, de 721 mii lei nu se modifică.

Totodată, Guvernul a adoptat Memorandumul în care este prezentată situaţia persoanelor, în majoritate etnici germani, care nu mai sunt cetăţeni români, dar care, în perioada 1944-1949, au fost deportate la muncă în URSS. Aceste persoane au depus cereri de a beneficia de prevederile Decretului-lege nr. 118/1990.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă