3.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016S-au făcut retrageri masive prin sucursala românească a Bank of Cyprus?

S-au făcut retrageri masive prin sucursala românească a Bank of Cyprus?

Oficial, Bank of Cyprus a închis ieri sucursala din România, pentru o săptâmănă, “pentru a identifica o soluţie de vânzare”. Dincolo de aţa albă cu care este cusut un asemenea argument, întrebarea de 100 de puncte este: s-au operat retrageri pe sub mână şi de la Bucureşti, precum prin sucursalele din Londa şi Moscova?

Nu este păcăleală de 1 Aprilie, sursala românească a Bank of Cyprus s-a închis ieri ca urmare a unei decizii a băncii centrale din Cipru, care o reglementează direct (dacă era filială depindea de BNR). Clienţii români care aveau economiile acolo sunt rugaţi să folosească cu încredere bancomatele (limita zilnică este de 4.000 lei) iar pentru retragerile de valori mai mari să discute cu robotul băncii (deşi am încercat repetat noi n-am găsit nici un om care să ridice receptorul la call-center) şi să se roage bunului Dumnezeu. Explicaţia oferită: “banca se închide pentru identificarea unei soluţii de vânzare”. De parcă nu se poate găsi o soluţie şi cu banca deschisă, cum deschisă a rămas şi în perioada în care banca-mamă era închisă în Cipru de teama că toţi bănuţii vor fugii mâncând pământul. Asta aduce în prim plan întrebarea zilei: s-au retras bani masiv prin sucrusala din România, aşa cum s-au petrecut lucrurile cu sucursale Bank of Cyprus din Londra şi Moscova, “sute de milioane de euro” luându-şi zborul netaxate în acest mod (asta l-a costat postul pe şeful băncii centrale din Cipru)? Şi dacă da, ce măsuri a luat BNR? Ştim, închiderea sucursalei se putea decide doar din Nicosia, totuşi cineva ar fi putut trage nişte semnale prin canalele pe care le avea dacă se constatau retrageri exorbitante. Închiderea băncii poate fi explicată şi prin dorinţa de a verifica respectivele transferuri?

O altă explicaţie pentru închiderea sucursalei româneşti ar putea fi retragerile masive din fondurile atrase în România (aproximatv 240 milioane euro), până la nivelul la care recapitalizarea băncii locale ar fi iminentă. Totuşi, de ce nu s-a închis mai devreme dacă ăsta e motivul? Că apogeul retragerilor masive din sucurasla locală bănuim că a fost în preajma anunţării taxelor la care sunt supuşi deponenţii ciprioţi ai celor două bănci cu probleme (Marfin şi Bank of Cyprus). Potrivit Ziarului Financiar, banca suspendase sâmbătă şi duminică operaţiunile în agenţiile din hotelurile JW Marriott din Bucureşti şi New Montana din Sinaia, invocând efectuarea unor operaţiuni de mentenanţă (în mod obişnuit cele două agenţii fiind deschise în weekend) iar programul de procesare al plăţilor fusese scurtat săptâmâna trecută (transferurile bancare puteau fi procesate în aceeaşi zi doar dacă ordinele de plată erau emise de către clienţi până în ora 11.00).

Interesant de remarcat, cu câteva zile în urmă Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că “Marfin Bank poate să fie preluată de altă bancă, existând cadrul legal, însă nu va fi uşor din punct de vedere juridic să vorbim de preluarea unei sucursale – cazul sucursalei Bank of Cyprus în România”. Toate depozitele constituite la sucursala românească a Bank of Cyprus sunt garantate prin schemele de garantare din Cipru.

“Nu ştiu să fi existat retrageri masive de bani din sucursala din România a Bank of Cyprus şi nici nu am suspiciuni în acest sens” , ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR. Ce se va întâmpla dacă cumpărătorul providenţial pentru sucursala românescă nu apare după o săptămână? Domnul Vasilescu nu ne-a putut da un răspuns clar în acest sens. Să sperăm deci că bancomatele băncii vor mai avea bani.

 

 

Cele mai citite

Donald Trump alege un acritic al vaccinurilor anti-Covid la conducerea Institutului Naţional de Sănătate

Președintele ales Donald Trump a anunțat numirea economistului și medicului Jay Bhattacharya la conducerea National Institute of Health (NIH), cea mai importantă agenție de...

Atenție la e-mailurile false trimise în numele ANAF! Sfaturi pentru contribuabili

Aceste mesaje, care nu sunt emise de ANAF, urmăresc să inducă în eroare contribuabilii și să le compromită datele personale și financiare Agenția Naţională de...

Studiu: Românii, tot mai conștienți de necesitatea adaptării la schimbările climatice

Mai mult de 80% dintre români recunosc că trebuie să-și schimbe stilul de viață pentru a face față efectelor schimbărilor climatice, conform sondajului anual...
Ultima oră
Pe aceeași temă