Procurorii DNA cer, marți, aviz pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, în dosarul Carpatica Asig, pentru trafic de influență.
„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2016, Angela Toncescu, președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, i-ar fi promis deputatului Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între firma la care era administrator și Carpatica Asig.
Potrivit DNA, obiectul contractului prevedea ca firma de care se ocupa deputatul să se ocupe de servicii specializate de „relații cu clienții, info-line, contract center, vânzare și marțeting, pentru o durată de niminum cinci ani. Pentru primele trei luni, Carpatica Asig ar fi plătit 10.000 de euro + TVA, urmând ca pentru următoarele 60 de luni să fie de 4.000 de euro + TVA, ajungând, astfel, la o valoare totală de 270.000 de euro + TVA,
„Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute. În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul ASF. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară”, susțin procurorii DNA.
Totodată, ei îl acuză pe Adrian Gurzău că, în calitate de demnitar și de membru de Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-ar fi traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, „astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a Carpatica Asig., deși prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a Carpatica Asig”, mai precizează sursa citată.
În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a lui Toncescu Angela, Hosu Dan și Tatu Ion-Sorin. Marți, ei sunt prezentați, la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Angela Toncescu, la data faptelor membru și ulterior președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de cumpărare de influență.
Procurorii anticorupție o acuză că, începând cu 30 martie 2015, ar fi acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.
„Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al . Carpatica Asig, cât și pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări. Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor Angelei Toncescu sunt: Ion-Sorin Tatu, Dan Hosu și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor”, precizează procurorii DNA.
DNA mai precizează că, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, persoanele suspectate ar fi pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig. DNA susține că primirea banilor ar fi fost mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.
Știre în curs de actualizare.