1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Trei lectii pentru viitorul copiilor

Trei lectii pentru viitorul copiilor

Vine un moment cand va veti pune, poate, aceasta intrebare: la ce varsta pot discuta cu copilul despre sex?  In gluma vi s-ar putea raspunde: "Depinde ce noutati vrei sa aflii!". In multe familii educatia sexuala e (inca) un subiect tabu.

V-ati intrebat insa in cate familii educatia financiara e un subiect neglijat sau pur si simplu evitat? Cati parinti isi invata copiii cum sa economiseasca, de exemplu? Sau chiar sa investeasca atunci cand varsta le permite sa inteleaga ce inseamna asta.
Un lucru e sigur: asa cum o sumedenie de alte lucruri se invata de acasa, tot asa atitudinea fata de bani si deprinderile de administratori ai propriilor finante in familie isi gasesc radacinile. Andrew Beattie, un autor care scrie despre finante personale pentru celebra publicatie electronica a grupului Forbes – Investopedia, face o afirmatie interesanta: "In cele mai multe cazuri clasa de mijloc creste noua generatie a clasei de mijloc, saracii ii cresc pe saraci, iar bogatii pe bogati. Daca exista o schimbare intre nivelul de bunastare al parintilor si cel al copiilor lor, sansele sunt ca progeniturile sa o duca financiar mai degraba mai rau decat mai bine. Copiii ar putea sa castige mai bine decat parintii dar in acelasi timp vor cheltui mai mult si vor economisi mai putin", scrie Beattie.
In Romania, pericolele pandesc la tot pasul: generatiile ’60-’80, parinti deja sau in devenire, au descoperit cu frenezie pofta pentru consum dupa decenii de constrangeri si lipsuri din perioada comunista. Supermarketurile, mall-urile, creditele de consum si cardurile de salariu cu linii de creditare sunt armele cu care zeul Shopping isi face lesne supusi.
Copiii se muta rapid din landou in caruciorul de cumparaturi, iar generatia "din leafa in leafa" antreneaza sarguincios ceea ce are mari sanse sa devina noua generatie "rostogoleste la scadenta".
Daca va intrebati totusi: "Cand vine vremea sa vorbim despre bani?", sunteti pe drumul cel bun. Prima lectie despre administrarea banilor poate porni chiar de la raftul cu jucarii unde copilul poate invata de la o varsta frageda ca nu poate avea orice, ca atunci cand cheltuiesti trebuie sa ai un buget si ca acesta nu este nelimitat.
Pe masura ce creste, a doua lectie poate incepe daca decideti sa-i dati copilului pe mana o alocatie, un venit constant, de ce nu chiar alocatia de la stat. Suma e mica dar poate fi un inceput. Folositi acest instrument ca sa invatati copilul ce inseamna un venit regulat si cum sa-si administreze micul buget.
Suplimentati suma si incercati in acelasi timp sa il deprindeti cu economisirea. Un consultant financiar american recomanda parintilor regula 40-30-20-10: 40% din bani – economii pe termen lung, 30% pentru achizitii importante (o bicicleta, un telefon mobil, un player MP3), 20% pentru cheltuieli curente si 10% pentru binefacere (sau fond de urgenta).    
Luati-l cu dvs. la banca si explicati-i ce inseamna un cont curent si ce beneficii are daca pune bani deoparte. Vorbiti-i despre dobanzi si explicati-i ce responsabilitati presupune un imprumut. O cercetare facuta in anii trecuti de banca JP Morgan arata ca peste 20% din adolescentii americani nu stiau ca pe banii imprumutati trebuie platita dobanda!
Nu evitati sa discutati in prezenta copiilor despre facturi. Altfel, vor intelege ca plata lor nu e importanta sau poate fi neglijata. Adolescentii care nu invata sa fie disciplinati la plata datoriilor devind adultii permanent indatorati si cu finantele personale vraiste.
Poate cea mai importata lectie din adolescenta (16-18 ani) va fi cea despre investirea banilor. Cand veti vedea ca e pregatit pentru lucruri mai complicate, puteti incepe sa-i explicati cum pot fi inmultiti banii mai rapid. Vorbiti-i despre obligatiuni, fonduri mutuale si actiuni. E foarte important sa-i explicati ce inseamna riscul; ce consecinte are o investitie prea riscanta si cum poate pierde tot ce-a economisit daca e prea grabit si se lacomeste. Incurajati-l, mai ales daca e vorba de piata de capital, sa se documenteze temeinic.

Ajutati-l sa isi construiasca un portofoliu virtual – pe internet sunt o gramada de posibilitati – sau ii puteti cumpara cateva titluri de participare la un fond mutual si urmariti impreuna evolutia investitiei. Sunt doar cateva sugestii si chiar daca poate parea complicat efortul merita: in timp, aptitudinile de administrare si chiar inmultire a banilor se vor cizela, iar copilul ajuns la maturitate va fi, poate, chiar om de afaceri de succes.

Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă