2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Topul trucurilor bancare de jumulit clientii

Topul trucurilor bancare de jumulit clientii

»  Daca nu exista un algoritm de calcul al dobanzii prins in contract, ratele pot creste spectaculos.

»  De comisioane marite sau introduse peste noapte nu sufera insa numai debitorii, ci si… deponentii.

1. Variabilele dobanzii variabile
V-ati imprumutat in urma cu 2-3 ani? Ati aflat deja ca dobanzile promotionale sunt doar pentru debitorii proaspat racolati, cei vechi raman cu procentele "istorice" in brate. Dar, nu aveti motive sa-i invidiati pe nou intratii in sistem, multi vor experimenta pe pielea lor ce inseamna sintagma "dobanda poate varia in functie de politica bancii". Aveti deci grija ca in contractul de credit sa fie indicat si algoritmul de calcul al dobanzii (o anumita prima peste nivelul Robor, Euri-bor, Libor etc), altfel banca are "verde" pentru majorari arbitrare.

2. Promotii-capcana
O dobanda promotionala e tentanta, dar limitata in timp. Dupa 1-12 luni se revine la dobanda standard si veti plati rate mai mari la credit. Bancile sunt insa bucuroase sa isi largeasca in acest mod baza de clienti eligibili (ocolesc initial limitarile impuse de gradul maxim de indatorare permis).

3. Comisioane-surpriza
Chiar si cu o dobanda fixa prinsa in contract, costul imprumutului poate sa creasca. Un comision de administrare introdus peste noapte sau majorat pe nepusa masa este oricand posibil, contractele de creditare lasa o multime de portite in acest sens. Puteti actiona insa in justitie banca daca abuzeaza de astfel de practici.

4. Dusmanul de la casa de schimb
Aveti credit in valuta, dar venituri in lei. Trebuie sa treceti pe la casa de schimb a bancii inainte de a plati rata, loc unde va asteapta un curs de schimb cu 2-3% peste cel oficial. si uite-asa realizati cum  DAE reala este mai mare, cu procente bune, pentru imprumuturile in franci elvetieni, de exemplu.

5. Pic cu pic se face lac
In urma cu doua saptamani am primit o instiintare de la OTP ca va percepe o taxa de 3 lei pentru extrasele de cont trimise pana atunci gratuit la domiciliu. Daca va puteti sustrage in acest caz renuntand la extrasele tiparite, nu puteti renunta insa la contul curent prin care va derulati operatiunile bancare. Numai daca taxa de administrare a acestuia nu creste exagerat, precum la Unicredit Tiriac (7,5 lei pe luna). si nici nu puteti renunta la alimentarile de cont, chiar daca va trebui sa platiti bani pentru asta, precum la BCR (e adevarat, doar o suma modica de 1 leu). Platiti deci pentru a retrage numerar, cand primiti bani in cont, dar si pentru intretinerea acelui cont. Precum imparatul roman Vespasian (cel care a inventat WC-urile publice cu o taxa pentru cei ce le foloseau si o amenda pentru cei ce le ocoleau), bancile romanesti sunt pregatite cu taxe pentru toate optiunile clientului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă