2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Tinerii profesionisti vor o rasplata corecta

Tinerii profesionisti vor o rasplata corecta

Tendinta pietei muncii in 2007-2008 este de normalizare, iar stilul de management, evaluat prin grija companiei fata de angajati, este anul acesta pe primul loc in ceea ce priveste asteptarile tinerilor profesionisti care lucreaza, releva studiul "Ce isi doresc tinerii profesionisti".

Catalyst Solution, impreuna cu Daedalus Consulting, a realizat studiul anual "Ce isi doresc tinerii profesionisti" pe un esantion  de 920 de persoane intre 19 si 29 de ani, cu studii superioare. Nicoleta Anton,  Marketing PR Manager Catalyst, ne-a declarat ca "unul dintre cele mai importante aspecte pe care le-am observat este tendinta de normalizare a pietei. Acest lucru inseamna ca angajatii devin mai loiali, nemaischimband locul de munca la fel de frecvent ca in anii trecuti. Mai mult decat atat, am constatat faptul ca tinerii profesionisti incep sa se angajeze din ce in ce mai mult in domenii care sunt in conformitate cu pregatirea lor academica. "O alta observatie este legata de motivele pentru care un tanar pleaca de la firma la care este angajat: acestea sunt mai mult legate de gasirea unei oferte mai avantajoase in alta parte decat de nemultumiri majore la locul de munca, precum si de o relatie defectuoasa cu seful direct.
In ceea ce priveste evolutia pretentiilor salariale, observam ca si in 2006 si in 2007 aceasta urmeaza un sablon bine stabilit. Astfel, intre cei care nu muncesc si cei care muncesc, in primul lor an de munca, asteptarile salariale cunosc o crestere semnificativa, dupa care se plafoneaza in al doilea an de munca. Incepand cu al treilea an de munca, obsevam din nou o crestere majora a asteptarilor salariale. Aici intervine un fenomen de calibrare a tinerilor angajati, care inteleg ca pretentiile lor salariale din primul an sunt usor exagerate. Astfel, in al doilea an de munca diferenta intre salariu si asteptari se micsoreaza semnificativ – de la 54% la 41%. Practic, la trei ani de experienta, angajatii asteapta o pozitie de senioritate sau de low management – pozitii care pe o piata "asezata" ar aparea undeva la 10 ani de experienta.

Pretentiile salariale sunt in crestere substantiala fata de anul anterior: 23% pentru cei care nu au experienta si 35% pentru cei care lucreaza. "Biletul de intrare" pentru un job de tip entry level a ajuns la 380 de euro, in timp ce o persoana cu 3 ani de experienta considera ca trebuie sa primeaasca in jur de 660 de euro.
Asteptarile salariale cele mai mari se regasesc la cei cu background in IT&C, iar raportul cel mai mare intre asteptari si salaariul curent este la cei cu background in inginerie si in medicina/farmacie.
Studiul releva ca  au crescut asteptarile angajatilor pentru asigurari medicale si pensii private.

ARGUMENT
» Estimari

Pe piata-tinta studiata, angajatii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decat cei din provincie.

» Loialitate

Tinerii profesionisti dau dovada de loialitate inca scazuta, una din doua persoane schimbandu-si jobul de cel putin doua ori in ultimii trei ani, relatia cu seful fiind definitorie. Acestia vor salarii de 660 euro in al treilea an de vechime.

Cele mai citite

Consumul de antibiotice în UE a crescut cu 1% între 2019 şi 2023

Italia ocupă locul întâi în Europa în privința deceselor cauzate de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, raportând aproximativ 12.000 de decese din cele...

Consumul de antibiotice în UE a crescut cu 1% între 2019 şi 2023

Italia ocupă locul întâi în Europa în privința deceselor cauzate de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, raportând aproximativ 12.000 de decese din cele...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă