21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii cheltuiesc peste 350 milioane euro pentru înlocuirea ferestrelor în acest an

Românii cheltuiesc peste 350 milioane euro pentru înlocuirea ferestrelor în acest an

În primele 6 luni din acest an, la peste 220.000 de apartamente din întreaga ţară, au fost înlocuite ferestrele vechi cu unele termoizolante, valoarea lucrărilor de renovare depăşind 154 mil. euro, potrivit estimărilor Saint-Gobain Glass România, liderul pieţei locale de sticlă. Volumul acestor lucrări a depăşit 2,2 milioane metri pătraţi de sticlă termoizolantă.

Numărul de apartamente renovate în această perioadă este cu 8% mai mare comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, când au fost înlocuite ferestrele din peste 202.000 de apartamente.

„Înlocuirea ferestrelor se numără printre primele lucrări de renovare pe care proprietarii de apartamente le întreprind deoarece generează economii încă de la instalare. În plus, este cea mai rapidă lucrare de reamenajare”, a declarat Cosmin Popescu, Marketing Manager la Saint-Gobain Glass România, producătorul local de sticlă pentru construcţii.

Cele mai multe lucrări de înlocuire a ferestrelor se realizează la apartamentele de bloc, unde suprafaţa medie a ferestrelor depăşeşte 10 metri pătraţi. Pentru aceste dimensiuni, costul mediu pentru înlocuirea ferestrelor clasice cu unele termoizolante se ridică la aproximativ 700 de euro, în timp ce economiile medii anuale de energie se ridică la cel puţin 900 de lei.

Potrivit reprezentantului Saint-Gobain Glass România, peste 80% din lucrările de înlocuire a ferestrelor sunt realizate de către firme specializate în montarea acestora, restul lucrărilor fiind desfăşurate de alte companii de construcţii. În acest sens, consumatorii sunt sfătuiţi să se documenteze în prealabil pe site-uri specializate, precum www.fereastraperfecta.ro, care oferă informaţii despre montatorii de ferestre certificaţi, despre localizarea acestora, dar şi despre ce tipuri de sticlă sunt recomandate la realizarea ferestrelor în funcţie de condiţiile de mediu.

Alte 290.000 de apartamente, renovate până la sfârşitul anului

Pentru cea de-a doua jumătate a anului sunt estimate lucrări de renovare pentru alte 290.000 de apartamente la nivel naţional, volumul lucrărilor în acest sens depăşind 2,9 mil. metri pătraţi de sticlă termoizolantă. Valoarea lucrărilor de renovare se ridică astfel la peste 200 mil. euro.

„Există o sezonalitate specifică lucrărilor de renovare şi simţim că ritmul acestora s-a accentuat spre finalul verii. Cred că la sfârşitul anului vom înregistra peste 510.000 de apartamente cu ferestre înlocuite, cu 10% mai multe decât în 2010. Ferestrele schimate în acest an vor aduce economii anuale de energie în valoare de peste 450 milioane de lei”, a adăugat Popescu.

Anul trecut, Saint-Gobain Glass România a livrat sticlă pentru înlocuirea ferestrelor din peste 225.000 de apartamente, la 45.000 dintre aceastea fiind utilizată sticlă termoizolantă cu control solar Planitherm 4S. Pentru acest an, compania estimează că va livra sticlă pentru înlocuirea ferestrelor din circa 250.000 de apartamente, în 70.000 dintre acestea fiind montate ferestre termoizolante cu control solar, care aduc o economie medie anuală de 2.100 lei pe apartament.

Saint-Gobain Glass, companie cu o tradiţie de peste 340 de ani în cadrul grupului francez Saint-Gobain, specializat în producţia de materiale de construcţii, este principalul producător de sticlă din Europa şi cel de-al doilea producător la nivel mondial, cu vânzări de peste 5,4 miliarde de euro în 2010.

Compania a intrat pe piaţa din România încă din anul 2005, dar a început producţia de sticlă în anul 2007, odată cu finalizarea fabricii de sticlă de la Călăraşi, investiţie care s-a ridicat la peste 170 de milioane de euro. Fabrica din România, unde lucrează peste 250 de angajaţi, reprezintă unul din principalele centre de producţie ale grupului din Europa.

 

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă