17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Pentru cine bat clopotele la bursa

Pentru cine bat clopotele la bursa

» Asteptata cu surle si trambite, iesirea din recesiune a Statelor Unite n-a adus decat o zi de veselie la burse. Economia globala este in continuare bolnavul tinut in viata de perfuziile programelor guvernamentale, iar adevaratii investitori stiu asta.

» Cum raliul burselor din martie si pana acum a fost sustinut de speculatori, lipsa unei contraponderi la cumparare poate arunca din pod cotatiile bursiere, in eventualitatea in care stirile proaste reincep sa vina pe pietele financiare.

Joi, pe bloomberg, stirea zilei suna cam asa: datele din economie, un Waterloo pentru adeptii pietei "bear". Economia crescuse cu 3,5%, anualizat, in trimestrul al treilea, incheind un ciclu de patru trimestre consecutive de scadere, iar sampania era pusa la rece pentru anuntarea oficiala a iesirii din recesiune. si cum bursa americana da tonul, toate pietele aveau joi un verde aprins (BET-FI urcase, la randul sau, cu 3,6% dupa trei sedinte de pierderi substantiale de aproximativ 12%). La numai o zi distanta, gaseam insa bursa americana cu pierderi de peste 2,5% pe toti indicii, indispusa de indicatorii din zona consumului. Vineri scaderea depasise insa cresterea euforica de joi.

Sa fi realizat brusc investitorii ca minunata crestere a PIB-ului din trimestrul al treilea venea ca urmare a programelor de stimulare ("cash for clunkers", echivalentul programului "Rabla" din Romania si programul guvernamental de incurajare a investitiilor imobiliare, un fel de Prima Casa autohtona, contribuind, potrivit unor estimari, cu 3-4% din cresterea PIB) si ca in lipsa acestora economia ar mai fi putut scadea usor si in Q3? Sau ca autoritatile guvernamentale, oricat de politicianist s-ar comporta, nu pot extinde la nesfarsit aceste cheltuieli, date fiind deficitele in crestere si increderea, in scadere, in banul de hartie? Cert este insa ca, din acest moment pana la viitoarele rezultate corporatiste si macroeconomice majore, urmeaza cateva luni de pauza, iar cotatiile actuale, umflate de o miscare speculativa de 8 luni, nu pot fi sustinute fara "combustibil" la nivelurile din prezent.

Cum in Romania instabilitatea politica si precaritatea economica dau motive suplimentare de ingrijorare, revenirea trendului descendent pe pietele externe va aduce cu sine corectii mult mai consistente pe bursa autohtona, cum de altfel s-a si intamplat in perioada ianuarie 2008-martie 2009. Vestea proasta este ca in 2008 existau investitori care au incercat, din timp in timp, sa vaneze minimele, convinsi ca fac o buna afacere. Acum, raliul apocaliptic din martie a fost intretinut doar de speculatori si nu exista contrapondere la cumparare care sa franeze scaderea preturilor. Asa ca mare grija cu pianul bursei pe scari, nisipurile sunt miscatoare!

Nu putem sa evidentiem insa un lucru bun care s-a intamplat saptamana trecuta la bursa. CNVM si-a dat acordul pentru lansarea sistemului alternativ de tranzactionare la bursa (ROTC), pe care s-ar putea derula schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea sau chiar cu cele ale Bursei de Valori. Pentru a fi admisa la tranzactionare, compania emitenta a actiunilor trebuie sa aiba semnat un contract cu Depozitarul Central. Brokerii vor raporta fiecare tranzactie derulata pe ROTC, pretul si volumul de actiuni. CNVM va percepe un comision de 0,15% din valoarea tranzactiilor realizate. In acest mod, fostii proprietari au la dispozitie o piata organizata pentru vanzare, nu numai anunturile de mica publicitate.

Bancile continua sa anunte rezultate in scadere (BCR a obtinut, de pilda, cel mai mic profit trimestrial dupa privatizare), semn ca provizioanele constituite pentru creditele cu probleme incep sa-si faca simtita prezenta. Cum Banca Mondiala estima ca pierderile cauzate de creditele imposibil de rambursat in conditiile crizei (somaj, venituri in scadere) ar putea ajunge, anul viitor, la 9% din PIB, vom asista probabil, in curand, si la trimestre cu pierderi efective raportate de banci.

 

Indicii bursieri pot cunoaste in perioada urmatoare corectii mai ample, astfel incat jumatate din avansul acumulat in intervalul martie-octombrie sa fie pierdut. Asta ar insemna un nivel de aproximativ 8.500 de puncte pentru DJIA si 15.000 pentru BET-FI." Adrian Lupsan, director general adjunct Intercapital Invest

Cele mai citite

Răzvan Lucescu l-a transferat pe Lovren la PAOK!

Echipa românului Răzvan Lucescu, PAOK Salonic a reușit un transfer de marcă prin aducerea lui Dejan Lovren, câștigător al Ligii Campionilor și finalist al...

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...
Ultima oră
Pe aceeași temă