» Chiar daca obligatiunile municipale ofera in prezent dobanzi de peste 15%, nu inseamna ca veti beneficia integral de acestea prin intermediul unui fond mutual cu profil de obligatiuni.
» Comisioanele de administrare, subscriere si rascumparare va pot dilua profitul; in plus, in portofoliul fondurilor intra si obligatiuni corporatiste sau guvernamentale, cu randamente mai mici.
Vorbeam intr-un numar trecut despre atractivitatea dobanzilor oferite de obligatiunile municipale, nivelul ridicat al dobanzilor interbancare asigurand, din start, un plus de cateva procente peste oferta depozi-telor la termen (algoritmul de calcul al dobanzii ia in considerare o prima de 1-3% peste media Robid± Robor). Din pacate, tocmai pentru ca sunt foarte atractive, emisiunile de obligatiuni municipale se epuizeaza aproape instantaneu, vanate de fondurile de investitii si banci, iar investitorii mici raman cu buzele umflate. O parte dintre acestia s-ar putea gandi ca reusesc sa recupereze castigul investind in obligatiuni "ocolit", prin intermediul unui fond mutual cu un astfel de profil. Ei bine, rationamentul nu e chiar corect.
Fondurile nu includ doar obligatiuni municipale, ci si obligatiuni corporatiste sau guvernamentale care au dobanzi mai reduse (din acest motiv studiati cu mare atentie ultimele raportari transmise de administrator cu structura activelor). In plus, comisioanele de administrare, subscriere si rascumparare va mananca serios din profit. Sa privim doua exemple…
Fondul Europa Obligatiuni, denominat in euro, ar trebui sa fie preferat de cei care mizeaza pe o depreciere a leului avand in portofoliu un procent de 60% obligatiuni corporatiste europene. In primele 11 luni ale anului, unitatea de fond a crescut cu 8,6%. Din aceasta crestere, 4,4% a fost adusa de deprecierea leului. Mai scadeti 2% comision de subscriere si 1% daca intentionati sa va retrageti mai devreme de 6 luni, si descoperiti ca ieseati mai bine daca alegeati un depozit bancar la termen, unde dobanzile la euro trec frecvent de 5% in prezent.
Chiar daca fondul pe care il alegeti are plasamente doar in obligatiuni romanesti, nu este obligatoriu ca toate dobanzile pe care le incaseaza sa fie comparabile cu cele ale obligatiunilor municipale. Obligatiunile corporatiste au adus si mari deceptii in Romania. Este vorba de obligatiunile BCR, Pro Credit Bank, cele ale Bancii Europene de Investitii (listate in 2007) si Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare (listate in 2006). Cum in perioada de subscriere nu se auzise inca de criza financiara internationala si se parea ca dezinflatia va continua in Romania, obliga-tiunile respective au propus dobanzi fixe de 6,5-8,5% pe an. Acum, fondurile care le-au inclus in portofolii au toate motivele sa fie dezamagite; dobanzile bancare au ajuns sa fie duble.
In plus, pretul obligatiunilor la bursa a scazut foarte mult, reflectand situatia din piata monetara (se tranzactioneaza ca procente din valoarea nominala): astfel, obligatiunile BIRD s-au tranzactionat si la o valoare de 86.6, iar pentru BIRD recordul a fost de 90. Ceea ce inseamna ca fondurile de obligatiuni vor ramane captive, pe astfel de titluri, pana la scadenta, pentru a nu marca pierderi fata de valoarea de achizitie.