Pentru ca politicile de motivare a angajaţilor să dea rezultate şi vara sau în perioade de concedii, ele trebuie, în primul rând, să nu fie constituite din evenimente disparate, conjuncturale, ci să fie constante şi să reprezinte o preocupare continuă a angajatorului. Cu alte cuvinte, dacă sportivul se antrenează doar înainte de concurs, cu tot ajutorul pe care i l-ar da o porţie crescută de vitamine, performanţa lui nu va fi aceeaşi cu cea pe care ar obţine-o dacă s-ar antrena în mod constant.
Rolul politicilor motivaţionale nu trebuie să fie acela de a trece peste vară fără scăderi majore în performanţa angajaţilor, de a-i ajuta pe aceştia să se trezească mai uşor dimineaţa sau de a-i împiedica să se joace pe calculator cât sunt la serviciu, ci de a creşte nivelul general al motivaţiei acestora şi de a munci pentru compania angajatoare. Un nivel general crescut al motivaţiei salariaţilor va atrage ca şi consecinţe o implicare mai puternică a acestora în muncă, mobilizarea resurselor pentru a trece peste perioadele dificile, faptul că nu vor renunţa cu uşurinţă la jobul lor etc.
De asemenea, o politică de recrutare corect fundamentată ajută în sensul că salariaţii trebuie recrutaţi şi în funcţie de motivaţiile pe care le au pentru a ocupa postul respectiv, nu doar în funcţie de abilităţile şi experienţa profesională. Astfel, cunoscându-şi pârghiile motivaţionale pe care le are la dispoziţie, compania poate obţine în mod constant rezultate de la salariaţi.
În concluzie, angajaţii nu se motivează doar vara sau doar pentru a face faţă mai uşor perioadei vacanţelor. Dacă vrem să fie motivaţi vara, trebuie să ne ocupăm în mod constant de motivaţia lor pe toată durata anului.
CRISTINA PASAT, General manager, Professional
Săptămâna viitoare comentează Mihaela Feodorof