Monitorul Oficial a publicat, vineri după-amiază, OUG privind modificarea Codului Fiscal, varianta amendată a Codului urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat, vineri, că după ce ordonanţa care modifică Codul Fiscal va fi publicată în Monitorul Oficial, partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca OUG la CCR, adăugând că Victor Ciorbea are obligaţia de a apăra drepturile cetăţenilor români, potrivit Agerpres.
„Văd că OUG nu era atât de urgentă. Pentru că nici până astăzi nu este publicată în Monitorul Oficial, motiv pentru care nu putem să facem primul pas pe care l-am anunţat, şi anume sesizarea Avocatului Poporului pentru atacarea la CCR. Aşteptăm publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, după care a doua zi vom ataca la Avocatul Poporului pentru a-i solicita să sesizeze CCR. Sunt convins că nu vom fi singurii care vom sesiza Avocatul Poporului, vor fi şi sindicate şi patronate”, a susţinut Orban.
Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificat Codul Fiscal a fost adoptată miercuri şi prevede reducerea numărului de contribuţii sociale de la nouă la trei, schimbări în ceea ce priveşte modul de impozitare al companiilor, îndeosebi pentru IMM-uri, şi reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%.
În domeniul contribuţiilor sociale obligatorii, modificările aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri vizează reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2%, de la 39,25% la 37,25%, şi reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 9 la 3, fiind menţinute: contribuţia de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.
În al doilea rând, contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator vor trece la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. ”CAS şi CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajaţi, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS şi CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, precizează Guvernul.