2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Miercurea aurului sau cum fac unii bani cand alti ii pierd

Miercurea aurului sau cum fac unii bani cand alti ii pierd

» Speriati zdravan de socul din piata bancara americana, investitorii au dat navala pe metalele pretioase. Pretul aurului se apropia joi seara, la New York, de 920 de dolari pe uncie, o crestere de peste 18% in doar patru zile.

In timp ce camerele televiziunilor se ingramadeau la sediul greu incercatei companii de asigurari AIG, peste drum de impozanta cladire, pe Wall Street, domnul Jules Karp, un venerabil negustor de aur, vindea in draci monezi stralucitoare de o uncie iar asistentul sau nu mai prididea la impachetat fisicuri, pentru comenzile venite de-a valma prin posta.
Febra aurului a cuprins fulgerator micii cumparatori speriati de turbulentele din sistemul bancar american, iar miercuri, intr-o singura zi, cotatiile pur si simplu au explodat.
Agentiile financiare descriu cresterea de pret – de la 777 de dolari uncia cu o zi in urma la peste 880 in seara zilei de miercuri – drept cea mai mare crestere zilnica din toate timpurile.

"Oamenii au intrat in panica; se tem pentru banii lor", le-a spus Jules Karp corespondentilor Bloomberg, adaugand ca a vandut un numar "incredibil" de monezi din aur. Cand un om care face negustorie cu aur de mai bine de 35 de ani si este una din sursele obisnuite ale clientilor marilor banci de pe Wall Street spune "incredibil" atunci treaba e intr-adevar serioasa! Cererea a crescut atat de repede incat furnizorii de monezi si lingouri spun ca au avut probleme sa tina pasul cu solicitarile. "Ne straduim din greu sa producem suficiente monede.  E o cerere foarte mare de aur pe piata", declara intr-un interviu un purtator de cuvant al Monetariei americane citat de Bloomberg. Potrivit agentiei, cel mai mare negustor american de metale pretioase, Blanchard & Co., si-a marit vanzarile de sase ori in primele trei zile din saptamana chinurilor de pe pietele financiare. Depozitele americanilor din banci sunt garantate pana la plafonul de 100.000 de dolari si, speriati de perspectiva falimentului, deponentii se refugiaza macar cu o parte din bani in plasamente palpabile, cum sunt metalele pretioase.

Aurul a fost o investitie spectaculoasa in prima jumatate a acestui an; la mijlocul lunii martie 2008, cotatiile au stabilit un maxim istoric (1033,9 dolari uncia). Ulterior pretul a inceput sa scada, cu un minim aproape de 740 de dolari saptamana trecuta, nivel la care randamentul investitiei de la inceputul anului era negativ (-11%).
Dar saptamana asta lucrurile s-au schimbat. Joi a fost a doua zi de crestere si, pe fondul unei cereri frenetice, tendinta s-a inversat, iar randamentul a devenit pozitiv.
Spre deosebire de romani care pot investi mai degraba in bijuterii, americanii de rand, ca si britanicii sau canadienii de pilda, isi pot reorienta relativ rapid investitiile spre umbrela clasica folosita in chip de protectie impotriva inflatiei. "Vulturii Americani", un fel de "cocosei" din aur care cantaresc exact o uncie, pot fi cumparati de la negustori specializati, ba chiar de la furnizori de pe Internet.

Sunt cateva tipuri mai cunoscute de monezi din aur, totodata si cele mai tranzactionate printre micii investitori. Pe fiecare e batut un simbol usor de retinut si recunoscut: "Frunza de Artar Canadiana" (Canadian Maple Leaf), "Krugerrandul Sud-African" (South African Krugerrand), "Cangurul Australian" (Australian Kangaroo), "Vulturul American" (American Eagle), sau "Bizonul American" (American Buffalo), "Filarmonica Vieneza" (Vienna Philharmonic) ori "Panda Chinezesc" sunt adevarate branduri in comertul specializat cu metale pretioase.
De regula, monezile cantaresc o uncie, tocmai pentru usurinta tranzactionarii, dar pot fi gasite si fractiuni de jumatate, un sfert sau o zecime de uncie.
Odata cumparate, monezile pot fi pastrate in cutii de valori, serviciul de custodie (pastrare/ depozitare in numele proprietarului) fiind oferit si de unele banci din Romania.

Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă