19.6 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Meseria de DJ, născută dintr-o pasiune

Meseria de DJ, născută dintr-o pasiune

Pasiune pentru muzică, dorinţă de a împărtăşi cu ceilalţi melodiile preferate şi capacitatea de a spune dintr-un mixaj o poveste sunt principalele trăsături ale unei persoane care doreşte să devină DJ.

DJ-ul (Disc-Jockey) este o persoană care are o atracţie foarte mare pentru muzică şi pe care o împărtăşeşte cu plăcere cu alţi iubitori de mixaje. „Orice persoană, indiferent de sex, care a împlinit minimum 16 ani şi este îndrăgostită de muzică, cluburi, petreceri, poate să devină DJ consacrat dacă munceşte mult şi pune suflet să înveţe secretele acestei meserii frumoase, dar dificile”, ne mărturiseşte Marius Vochin, care şi-a ales meseria de DJ încă din anul 1993. În prezent, Vochin îşi împărtăşeşte experienţa în cadrul propriei şcoli de mixaj: „Mix Your Mind” (www.masteraudio.ro).

De asemenea, Octavian Istrate, alias DJ Spark, precizează că pasiunea pentru muzică, combinată cu dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi melodiile preferate reprezintă primul pas în a deveni un DJ. „Totuşi, de aici până la a deveni un DJ profesionist este cale lungă”, completează Istrate, trainer în cadrul On’Off DJ School (www.onoffdjschool.ro).

Aptitudini de lider

Astfel, pentru a reuşi să obţineţi titulatura de profesionist în ale mixajului, nu trebuie decât să aveţi cultură muzicală şi să reuşiţi să fiţi empatici cu publicul. „Un DJ are nevoie a învăţa până la perfecţiune tehnicile de mixaj, să cunoască impecabil aparatura cu care lucrează, să ştie să comunice cu publicul şi să le anticipeze reacţiile şi dorinţele pentru a crea atmosfera potrivită”, explică Mihai Vochin. În plus, Vochin consideră că succesul este garantat dacă programul muzical spune o poveste, dacă reuşeşte „să urce pe cele mai înalte culmi publicul şi, apoi, să-l liniştească. Acest ciclu trebuie repetat până la final”.

În afară de aceste aptitudini, un DJ trebuie să fie un „lider” pentru a putea „conduce” publicul. „Poate părea ciudat, dar un DJ, prin actul său artistic, conduce. El este liderul unei mase de oameni, astfel că trebuie să convingă publicul să se lase condus de ritmul impus de acesta”, specifică Octavian Istrate.

Multe dintre aceste competenţe pot fi dezvoltate în cadrul unor cursuri de specialitate. În funcţie de durata lor, de gradul de dificultate, un astfel de curs costă între 1.200 şi 2.500 de lei, durează cel puţin două luni de zile şi combină atât teorie, cât şi practică. „Bazele acestei meserii se pot implementa în două luni, dar perfecţionarea durează minimum un an de zile”, crede Vochin.

Probleme cu auzul

În ceea ce priveşte aparatura, ea poate fi destul de complexă, criteriu aplicat în funcţie de statutul DJ-ului. „În primul rând, un DJ trebuie să ştie să folosească impecabil un pupitru dedicat acestei meserii care poate fi simplu: două cd-playere şi un mixer audio sau două pick-up-uri şi un mixer audio. Unul mai complex combină mai multe cd-playere şi pick-up-uri împreună cu mixerul audio aferent”, exemplifică Mihai Vochin. Programele de specialitate sunt numeroase, iar decizia aparţine DJ-ului care îl foloseşte. Printre cele mai des întâlnite, se află Virtual DJ, Tracktor, Serato, Ableton etc.

Plusurile activităţii de DJ sunt semnificative ca număr, precum foarte mult timp liber în cursul săptămânii, creşterea popularităţii în rândul prietenilor sau băutura gratis oferită în cluburi. „Eu cred că avantajul cel mai mare al unui DJ este că are ocazia să-şi câştige existenţa de pe urma unei activităţi care îi face plăcere cu adevărat”, spune Octavian Istrate. Pe de altă parte, Istrate subliniază şi minusurile acestei meserii: „dezavantajele în a fi DJ sunt aspectele meseriei pe care publicul larg nu le cunoaşte atât de bine, precum nopţi nedormite, alcool în exces (în unele cazuri), cât şi posibilitatea pierderii treptate a auzului”.

Problema referitoare la auz este subliniată şi de DJ FlashBoy. „După câţiva ani de a fi DJ, poţi risca să ai probleme la urechi. Această boală se numeşte tinitus (este definit ca perceperea anormală a unor sunete sau zgomote în ureche, în absenţa unui stimul sonor extern – n.r.) când nu doar după o noapte de petrecere îţi «sun» urechile, ci întodeauna. Dar, pentru a evita această boală, deja se pot cumpăra diferite filtre pentru urechi”, recomandă DJ FlashBoy

Abilităţi necesare

Cultură muzicală şi o memorie excelentă;
Învăţarea până la perfecţiune a tehnicii de mixaj;
Cunoaşterea impecabilă a aparaturii;
Cunoaşterea publicului şi anticiparea reacţiilor sale, dorinţelor pentru a crea atmosfera potrivită;
Comunicare perfectă cu publicul-ţintă;
Ureche muzicală, simţ al ritmului şi al măsurii;
Creativitate şi o inteligenţă peste medie.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Bucureștenii, pe cale de a atinge standardele europene: Venituri medii anuale de peste 18.500 de euro, conform unui studiu

Pentru prima dată, locuitorii Bucureștiului au ajuns la venituri medii anuale disponibile de peste 18.500 de euro, un nivel comparabil cu media din Uniunea...

Noaptea Companiilor, debut de succes în București: Peste 2.000 de participanți atrași în două zile

Prima ediție a târgului neconvențional de joburi Noaptea Companiilor organizată la București pe 16-17 octombrie a atras peste 2.000 de participanți, confirmând așteptările organizatorilor. Evenimentul...

Aurul atinge un maxim istoric, impulsionat de tensiuni geopolitice și măsuri bancare

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă