Cotatiile aurului au intrat de ceva vreme in ceea ce analistii tehnici ar putea numi o miscare laterala a pretului, influentata in buna masura de recesiunea economiilor, scaderea drastica a pretului petrolului si intarirea dolarului fata de moneda europeana.
Cu peste 8% pierdere, de la inceputul anului, aurul nu a reusit, de aproape doua luni, sa reajunga pe plus, in ciuda unei zvacniri de la sfarsitul lunii noiembrie care ar fi putut pacali investitorii mai putin experimentati. O privire peste evolutia din ultimele sase luni arata ca, cine a investit in vara, pe termen scurt, nu prea are motive de bucurie. De la sfarsitul lunii iulie, cotatiile nu s-au mai apropiat de 950 de dolari pe uncie, iar cele doua raliuri din septembrie si noiembrie au fost mai degraba oportunitati pentru speculatori. Cine a cumparat spre finalul cursei din martie, cand maximul a atins 1032.70 de dolari pe uncie, are deja peste 25% pierdere si ar putea sa mai aiba de asteptat pana la revizitarea citatiilor record. Asta daca facem socotelile doar in dolari.
Daca schimbam insa moneda, procentele nu mai sunt asa de nesuferite. Socotit in euro, de la inceputul anului, randamentul investitiei in aur e de fapt pozitiv: aproape 7% (calculat la cotatia din 4 decembrie), avand in vedere ca in aceeasi perioada dolarul – moneda la care se raporteaza cotatiile metalului galben – a castigat peste 13,5 procente in fata euro. Cu alte cuvinte, cine a schimbat, acum aproape un an, euro in dolari (mai slabi) si a cumparat aur, poate face acum inca in castig operatiunea inversa pentru ca scaderea cotatiilor pe metal a fost contrabalansata de cresterea pe valute.
Ca o curiozitate, pentru investitiile in aur, randamentul calculat in euro, pe ultimii cinci ani, a depasit 83%, adica o medie de 16,6% pe an, mult peste investitiile in indici bursieri precum FTSE, Nikkey sau S&P (ultimele doua sunt chiar negative!). Vineri, dupa pranz, uncia de aur era cotata la 757 de dolari pe uncie, in scadere brusca o data cu deschiderea pietei americane.